Saab 9-3 se vrátí jako čínský elektromobil

Poslední vůz značky Saab byl vyroben v roce 2012, teď se ale vrací. Jen se už nejmenuje Saab, jezdí na elektřinu a to vás asi nepřekvapí – vyrábí se v Číně.

 

Automobilovou značku Saab prodal General Motors v roce 2009 společnosti Spyker a ta zase v roce 2012 čínskému koncernu NEVS (National Electric Vehicle Sweden). To se nyní rozhodlo uvést na trh nový model, který je kopií modelu Saab 9-3, jen ho pohání elektřina. NEVS sice sídlí v původním sídle Saabu ve Švédsku, automobil se ale bude vyrábět v čínském Tianjinu.
Výrobce tvrdí, že na jedno nabití ujede vůz 300 kilometrů, ovšem o pohonné jednotce zatím neprozradil nic. Naopak odhalil své prodejní plány, které mají být 50 000 aut v prvním roce výroby, později až 220 000 ročně. Nejprve bude určen pro projekt sdílených aut v Tianjinu, firma prý už ale eviduje celkem 150 000 závazných objednávek.
V přípravě jsou i další elektromobily vzhledově vycházející z modelů Saab, podrobnosti ale výrobce nezveřejnil. Na evropský trh se ale vozy NEVS nechystají dříve než v roce 2020.