Rolls-Royce do terénu opravdu bude

Už tři roky od první informace se čeká na to, zda Rolls-Royce skutečně postaví svoje první SUV. Teď je to potvrzeno včetně původně zvažovaného jména – Cullinan.

 

Cullinan je největší nalezený diamant na světě, pochází z Jižní Afriky a vážil 621,35 gramu. „Toto jméno jsme používali jako jméno celého projektu již před několika lety,“ komentuje Torsten Müller-Ötvös, výkonný ředitel Rolls-Royce. „Je to jméno, které se k novému vozu hodí ze všech nejvíce. Cullinan je automobil s jasným zaměřením, jakým je dokonalá kvalita a preciznost, stejně jako vzhled, který dává zcela nový pohled na možnosti opravdového luxusu. Je to podobné jako s diamantem Cullinan, což je největší broušený diamant světa. Také je dokonalý, a současně vyčnívá nad všechno ostatní.“
Prototyp se prošel testy „od žhnoucích pouští Afriky a Středního východu až po mrazivé sněhy za polárním kruhem; od travnatých roklí skotského pohoří Highlands po obrovské kaňony Severní Ameriky,“ jak říká výrobce.
Cullinan je druhým vozem Rolls-Royce postaveným na základě zcela nově vyvinutého hliníkového prostorového rámu „Architecture of Luxury“. První m byl Phantom osmé generace. Pro pohon bude nejspíš sloužit 12válec o objemu 6,75 litru, který na všechny čtyři kola pošle pomocí 8stuňového automatu maximální výkon 420 kW a točivý moment až 900 Nm.
Martin Šidlák