Státní podpora pro CNG pokračuje

CNG

Pět ministrů české vlády dnes (22.5.2018) podepíše Memorandum o dlouhodobé spolupráci v oblasti rozvoje vozidel na zemní plyn, které vláda schválila v dubnu. Podpora CNG tak bude pokračovat minimálně do roku 2025, do té doby řidiči nebudou platit spotřební daň víc než 4 koruny za metr krychlový.

 

Dokument vznikl ze společných jednání Ministerstva průmyslu a obchodu, Ministerstva financí, Ministerstva dopravy, Ministerstva životního prostředí, Českého plynárenského svazu a Sdružení automobilového průmyslu. Podpisem se k němu dnes připojují ještě Ministerstvo pro místní rozvoj a firmy innogy Česká republika, E.ON a Pražská plynárenská.
Stát se v memorandu především zavázal, že nezvýší daň ze zemního plynu až do roku 2025, jedině pokud by spotřeba vzrostla na 600 mil. m3 ročně nebo by naopak příjem z daně klesl o více jak dvě miliardy ročně. Další výjimkou je, pokud by se zvyšovala spotřební daň z benzinu a nafty, pak se může jednat i o zvýšení zdanění zemního plynu. Dále se stát zavazuje podpořit nákup vozidel na CNG/LNG podpůrnými dotačními programy pro provozovatele hromadné dopravy.
Firmy se v memorandu zavazují Plynárenské zajistit výstavbu CNG plnicích stanic v místech, kde územněsamosprávný celek rozhodne o převodu vozového parku městské a příměstské dopravy (nebo jeho části) na zemní plyn a kde to umožní místní technické podmínky plynárenské sítě. Podmínkou pro výstavbu jedné takovéto plnicí stanice je minimální počet 4 autobusů nebo vozidel s obdobnou spotřebou zemního plynu, tj. cca 100 tis. m3 v prvním roce. Minimální cílový roční odběr dosáhne 400 tis. m3 do čtyř let od jejího uvedení do provozu.
Od 1.1.2018 do 31.12.2019 platí sazba 136,80 Kč/MWh spalného tepla tj. cca 1,44 Kč/m3, od 1.1.2020 pak 264,80 Kč/MWh spalného tepla tj. cca 2,80 Kč/m3. Řidiči tedy tímto memorandem získali jistotu, že nebudou platit víc.
Na základě Národního akčního plánu čisté mobility by v roce 2020 měly mít orgány veřejné správy ve svých vozových parcích minimálně čtvrtinu aut s alternativním pohonem. To by mohlo představovat až 5 tisíc nových CNG vozů.