Rok 2019 bude rokem nových malých vozů. Na trh se chystá Renault Clio, Opel Corsa a Peugeot 208

Modely SUV jsou sice rok od roku populárnější, nejsilnější evropskou třídou jsou ale malé vozy. A těm dominuje Reanult Clio, přestože je na konci svého životního cyklu. Letos přijde jeho nová generace, zásadní proměnou projdou i konkureční Opel Corsa a Peugeot 208.

 

Dosluhující Renault Clio dokázal stále dosahovat fantastických výsledků a během celého roku 2018 se přetahoval o pozici nejprodávanějšího malého vozu s Volkswagenem Polo. Dlouho vedl, nakonec po sečtení všech registrací skončil podle serveru Focus2Move na druhém místě. Volkswagenů Polo se loni v Evropě prodalo 345 004 kusů, Renaultů Clio 335 184. Prodává se přitom ve čtvrté generaci už od roku 2012.
Pátá generace bude mít premiéru v březnu na autosalonu v Ženevě a velké změny se dají očekávat především v interiéru. Jak řekl šéfdesignér Laurens van den Acker pro Automotive News Europe, v nejvyšších verzích dostane Clio velkou dotykovou obrazovku známou z modelů vyšších tříd. K dispozici by měl být i systém poloautonomní jídy.
Na shodném podvozku vyjede letos také nová generace nyní už sourozeneckých vozů Opel Corsa / Peugeot 208. Peugeot byl loni čtvrtým nejprodávanějším malým autem v Evropě, Opel sedmým. O zákazníka se utkají především s trojicí Ford Fiesta, VW Polo a Seat Ibiza, které prošly modernizací v posledním roce a půl.

Několik vozů této třídy dostane také elektrický pohon, čtěte: Rok 2019: Na které nové elektromobily se můžeme těšit?

I přes očekávaný mírný pokles v roce 2019 je segment malých vozů stále klíčový pro evropské automobilky. Loni se prodalo v této třídě 2,8 milionu aut. David Oakley, analytik společnosti Europe for LMC Automotive, řekl server Automotive News Europe, že trend je sice negativní, ale očekává prodeje na úrovni 2,71 mil. vozů. To je zhruba pětina evropského trhu. Přede deseti lety měla tato třída podíl 25 %.