Ford našel geniálně jednoduché řešení proti zlodějům, kteří umějí překonat bezklíčové odemykání

Bezklíčové odemykání a startování je uživatelsky velmi příjemná věc, kromě dveří ale otevírá i velký prostor pro zloděje, kteří s laciným zesilovačem signálu dokážou takové auto ukrást. Ford teď našel geniálně jednoduché řešení, jak tomu zabránit.

 

Většina řidičů přijede domů, zaparkuje auto před domem a klíč odloží v předsíni. Zloději toho dokázali využít a pomocí jednoduchého a levného zesilovače signálu otevřít téměř každý vůz s bezklíčovým přístupem. Už v roce 2016 německý ADAC podrobil testu 24 aut od 20 značek. Neodolalo ani jedno, všechna šla otevřít a nastartovat. Ještě větší test udělal na přelomu roku britský magazín Which? spolu s ADACem. Podle v lednu zveřejněných výsledků otestovali celkem 237 automobilů a neotevřely se pouze tři – Jaguar i-Pace, Land Rover Discovery a Range Rover. Důvodem bylo, že tyto automobily byly elektronicky nastaveny tak, že uměly spočítat vzdálenost klíče od vozidla, a pokud byla větší než nastavená tolerance, auto se neotevřelo.
Nyní Ford v USA přišel s ještě geniálnějším řešením. Jeho klíče jsou vybaveny senzorem pohybu. Pokud se klíč 40 sekund nehýbe, tak se deaktivuje. Zlodějský zesilovač signálu je tak k ničemu. Klíč se opětovně aktivuje při dalším pohybu, tedy když například majitel vezme klíče a jde k vozu.

Čtěte také: Emise CO2 mají klesnout, místo toho rostou. Automobilky to bude stát až polovinu zisku