Leon je držák – těsně před odchodem do důchodu hlásí jeden milion dodaných vozů

1

Třetí generace modelové řady SEAT Leon překonala hranici jednoho milionu prodaných vozů od jejího debutu v roce 2012. Leonu se prodejně daří i těsně před příchodem nové generace, která se představí příští rok na ženevském autosalonu a následně hned vstoupí na trh.

Nejprodávanější model značky SEAT byl představen na Pařížském autosalonu roku 2012 a krátce nato byl uveden na trh. Velmi rychle se stal nejprodávanějším modelem v produktové řadě značky SEAT, a ukončil tak dominanci modelu Ibiza, která trvala po předchozích 30 let. Leonu se prodejně daří i na českém trhu, kde se pro jeho koupi rozhodlo už téměř 23 000 zákazníků. Jen v loňském roce zaznamenal SEAT Leon dle registrací SDA prodej 3032 kusů a za prvních sedm měsíců letošního roku se pro jeho výběr rozhodlo 1871 zákazníků.
Aktuální generace modelu Leon, navržená, vyvinutá a vyráběná v Martorellu, používá od začátku modulární platformu MQB koncernu Volkswagen. Do platformy MQB bylo tehdy investováno
800 milionů eur. SEAT představil svůj kompaktní model se třemi druhy karoserie: třídveřový Leon SC, pětidveřový Leon a rodinné kombi Leon ST, které bylo později doplněno verzí X-PERIENCE. V současnosti se SEAT Leon prodává s pětidveřovou karoserií a jako kombi ST. Zákazníci mají na výběr motory na benzin, naftu nebo stlačený zemní plyn. Pro fanoušky sportovní jízdy je určena verze CUPRA.

ČTĚTE TAKÉ: S novým leonem v závodním tempu za méně než jednu korunu na kilometr!

Vůbec první generace modelu Leon byla představena v říjnu 1999 a letos tedy oslaví své
20. výročí. V souhrnu automobilka SEAT prodala celkem 2 210 712 vozů Leon, z toho 534 797 vozů první generace, 675 915 vozů druhé generace a 1 000 000 vozů třetí generace. Aktuální generace se podílí na celkovém prodeji modelu Leon v uplynulých 20 letech 45 procenty. Zajímavostí je i to, že se Leon prodává na všech pěti kontinentech, od Španělska přes Mexiko, Maroko a Singapur až po Nový Zéland. Nejvíce se leonů aktuálně vcelku nepřekvapivě prodává ve Španělsku. A pokud by se prodaný milion vozů SEAT Leon poslední generace seřadil za sebou do přímé řady, měla by tato kolona délku 4370 kilometrů, což je trojnásobek vzdálenosti mezi Barcelonou a Wolfsburgem.
No obzoru už je ale nová generace španělského bestselleru. Nový SEAT Leon zažije svou výstavní premiéru na ženevském autosalonu už příští rok a záhy vstoupí do prodeje. Představeny by měly být obě verze najednou, tedy petidveřový hatchback, i tradiční kombi ST. Do prodeje jako první vstoupí kratší verze, varianta kombi s mírným zpožděním.

SOUVISEJÍCÍ:

SEAT el-Born předběhne novou elektrickou Škodovku
TEST: SEAT Tarraco – „U mě dobrý“
CUPRA ukáže svůj první ostrý elektromobil