Superb z Turecka? Nejdřív ano, teď zase ne!

Kvůli vojenské akci Turecka v Sýrii Volkswagen momentálně odložil rozhodnutí o výstavbě nové továrny, která už téměř jistě měla vyrůst v tureckém městě Manisa. Vyrábět se zde měl Volkswagen Passat a Škoda Superb.

 

Volkswagen už dlouho řeší stavbu nové továrny. Ve hře byla řada evropských států, například Bulharsko, Rumunsko nebo Srbsko, nakonec se ale rozhodl pro Turecko. Měnily se také plány, které modely se v nové lokalitě budou vyrábět. Kvůli budoucí výrobě elektromobilů se totiž řeší přesun výroby Volkswagenu Passat. Nejprve se hovořilo o tom, že se přestěhuje ke Škodě Superb do Kvasin. V závodě Kvasiny se na to už lidé připravovali. Společně s těmito dvěma modely by továrna měla kapacitu ještě na Škodu Kodiaq. V Kvasinách byla dokonce slavnostně spuštěna výroba prvního plug-in hybridního modelu Superb. Nakonec se Volkswagen rozhodl, že Passat se společně se Superbem postěhují právě do nové továrny, a Kvasiny se budou specializovat na výrobu SUV, tedy kromě Kodiaqu také Karoqu a Seatu Ateca. Po těchto modelech je totiž taková poptávka, že firma jedná o možnosti vyrábět část produkce modelu Karoq v Bratislavě.

Čtěte také: Hybrid proti dieselu a benzinu – O peníze jde až v první řadě

Zejména škodovácké odbory nesly toto rozhodnutí velmi nelibě. „Závod měl být původně pobočkou naší firmy ŠKODA, která se záměrem jeho výstavby přišla s cílem navýšit naše výrobní kapacity. Později bylo rozhodnuto, že tento podnik bude víceznačkový, tedy že se tam budou vyrábět i další koncernové vozy. Po tlaku německých odborů a části politických akcionářů si celý projekt převzal koncern Volkswagen. Profitovat z podniku, který od začátku připravili zaměstnanci ŠKODA AUTO a odvedli perfektní práci při řešení lokace, tak bude někdo jiný,“ napsal Škodovácký odborář.

Čtěte také: Volkswagen odhaluje podobu nového Golfu. Jaké dostane motory?

Nyní v reakci na vojenský konflikt Turecka v Sýrii se Volkswagen podle agentury Bloomberg rozhodl odložit konečné rozhodnotí o vybudování továrny v Turecku. Agentura citovala člena dozorčí rady společnosti Volkswagen Stephana Weila, předsedu vlády v Dolním Sasku, kde má automobilka sídlo, který uvedl, že si nedokáže představit, že by Volkswagen vzhledem k současným okolnostem v Turecku investoval. „Mám dojem, že můj názor sdílí několik dalších lidí v dozorčí radě,“ uvedl Weil a dodal, že toto téma bude projednáno na příštím zasedání dozorčí rady v polovině listopadu. Dolní Sasko je vlivným akcionářem společnosti VW s 20% podílem.
Martin Šidlák