Musk se zbláznil: Futuristický pick-up zrychlí na stovku za 2,9 s

Společnost Tesla představila svůj první elektrický pick-up s názvem Cybertruck. Vůz s velmi zvláštním futuristickým vzhledem vojenského obrněného auta z nějakého sci-fi filmu se chystá na trh v roce 2021.

Novinku představil v Los Angeles zakladatel automobilky Elon Musk. „Tři nejprodávanější modely v USA jsou pick-upy,“ řekl. „Jestli chceme mít udržitelný rozvoj firmy, potřebujeme pick-up.“ Oznámil, že cena základní verze bude 39 900 dolarů, tedy zhruba 920 tisíc korun. Tato verze bude mít jeden motor a pohon pouze zadních kol. Dojezd slibuje přes 400 kilometrů a zrychlení 6,5 sekundy. Třetí nejvyšší verze (za 69 900 dolarů) má mít tři motory, dojezd přes 800 kilometrů a zrychlení neskutečných 2,9 s. Do kabiny pick-upu by se mělo vejít 6 lidí, ovšem korba má délku necelé dva metry, což je na velký pick-up málo. Design byl podle Muska inspirován sportovním vozem Lotus Esprit.

Výroba by měla začít na konci roku 2021. První reakce na auto jsou očekávané – pohybují se od naprostého nadšení po nenávistné odsouzení. Přispěl k tomu i sám Musk, když v rámci prezentace tvrdil, že vůz má nerozbitné sklo. Po zásahu kovovou koulí ale prasklo jako pavučina. Muska to znejistělo, ale snažil se situaci otočit ve výhodu, že sklo bylo sice poškozené, ale neprasklo.

Při pohledu na Cybertruck je třeba si položit otázku, jestli se Musk zbláznil nebo vidí dál než ostatní. V mnoha ohledech už několikrát dokázal, že umí svoje zboží prodat i přes problémy, které by většinu jiných automobilek položily. Ale trochu bych se na silnicích bál zákazníků, kteří si koupí pick-up se zrychlením 2,9 sekundy….