Takový papamobil Vatikán ještě neviděl. Papež dostal Dacii Duster

Renault doručil hlavě katolické církve svoje nejlevnější koncernové SUV. Jak s ním naloží?

 

Papež si na nedostatek aut rozhodně nemůže stěžovat. Na veřejnosti jezdí upraveným vozidlem, nazývaným papamobil, které má neprůstřelná skla a řadu dalších úprav. Historicky jde nejčastěji o vůz značky Mercedes-Benz, například model G nebo M. Ale svoje výrobky mu nabízejí i další automobilky. Většinou při oficiální papežově návštěvě v některé ze zemí, kde automobilka sídlí, nebo kde má výrobní závod, případně jde o dar doručený přímo do Vatikánu. Současný papež František se tak objevil v různých nečekaných vozech. Na Filipínách v Kie Sedona, v USA ve Fiatu 500L, v Ekvádoru v Jeepu Wrangler.

Čtěte také: Peugeot 2008: Celosvětovou premiéru slaví v Číně, my jsme ho už prozkoumali v Česku

Františkova 30. cesta vedla letos na přelomu května a června do Rumunska. Zde mu dělaly společnost Dacie. Z letiště jel modelem Logan, pro jeho potřeby byl ale upraven i model Duster. Dostal typickou skleněnou nástavbu na střechu, aby se papež mohl v autě postavit a zdravit veřejnost. Na předních blatnících byly držáky na vlajky, jako je tomu u státnických limuzín.
Upravenou bílou Dacii Duster teď koncern Renault doručil papeži přímo do Vatikánu jako dar. Interiér je pětimístný,v kůži,  ale zadní lavice je vyměněná, aby byla „výjimečně pohodlná“. Skleněná střešní nástavba je odnímatelná. Podvozek byl snížen o 30 mm, aby se papeži pohodlně nastupovalo a vystupovalo.  Dar osobně předali Christophe Dridi, generální ředitel Groupe Renault Romania, a Xavier Martinet, generální ředitel Groupe Renault Italy.

Čtěte také: Český bestseller zná ceny. Za kolik koupíte novou Octavii?

Co bude s vozem dál, Vatikán zatím neoznámil. Ale třeba Lamborghini Huracán, který papež dostal v roce 2017, byl prodán v dražbě za 630 000 korun a výtěžek putoval na humanitární účely.

Martin Šidlák, psáno pro Autosalon.tv