Elektrický jazykolam: Nová elektrická Škodovka dostane jméno Enyaq

Enyaq – právě tak se bude jmenovat první sériově vyráběné elektrické SUV značky ŠKODA, postavené na bázi modulární elektrifikované platformy (MEB) koncernu Volkswagen.

 

Novinka, která se představí letos, bude prvním vozem značky, který byl od začátku vyvinut pouze jako elektromobil. Škoda odtajnila jméno, které svou kombinací písmen budí dojem jazykolamu, má ale svoje vysvětlení. SUV vozy Škoda tradičně nesou název končící na písmeno Q. Počáteční písmeno názvu nového modelu zase odkazuje na to, že jde o elektromobil.

Čtěte také: První skica Octavie RS: Bude to plug-in hybrid

Další vysvětlení je jazykové. Základ pochází z irského jména Enya a znamená „zdroj života“. Samotné irské slovo enya má v jazyce ještě hlubší kořeny. Vychází z původního irského slova eithne, jehož význam se dá vyložit jako „esence“, „duch“ či „princip“. Tyto různé významy přitom umožní jméno nového modelu chápat v širších souvislostech.
Irský původ jména také pokračuje v tradici inspirace ke jménům z „drsných“ krajů. Ostatně už modely Kamiq, Karoq a Kodia se inspirovaly u jazyka Inuitů žijících v Grónsku a Kanadě a elektrické modely Škoda na platformě MEB budou svá jména hledat také v těchto severských končinách.