Škoda si registrovala jména pro nová SUV, ale také sušák na obuv nebo osvětlení bezpečnostního pásu

Stalo se pravidlem, že Škoda Auto dává svým SUV názvy začínající na K a končící na Q. Teď je na obzoru zřejmě další model, protože si automobilka nechala registrovat několik nových jmen.

Po Kodiaqu přišel Karoq, po něm Kamiq. Všechno SUV se stejným principem tvorby jména. Nová ryze elektrická škodovka pak dostane jméno Enyaq, kde E na začátku naopak označuje právě druh pohonu. Na Úřadu ochrany průmyslového vlastnictví už ale leží registrace dalších názvů. Jsou přesně tři – Kliq, Konarq a Karmiq. Kromě toho si automobilka požádala také o registraci názvu „Slavia“ v kategorii „automobily, jejich části a příslušenství spadající do této třídy“.

Trojice jmen s K na začátku a Q na konci tak signalizuje příchod dalšího modelu. Ovšem je velmi nepravděpodobné, že byste se s ním potkali v České republice. S největší pravděpodobností jde o název nového SUV speciálně pro indický trh. Jeho předobrazem je letos představená studie Vision IN. Koncept robustního SUV je 4 256 milimetrů dlouhý, 1 589 mm vysoký a disponuje rozvorem 2 671 milimetrů. Z trojice jmen je nejpravděpodobnější název Kliq. Karmiq se příliš podobá Kamiqu, Konarq je zase příliš podobný dnes negativně skloňovanému slovu korona.

Další zajímavostí, kterou si Škoda Auto nechala registrovat, je název „Crystallinium“, zařazený do kategorie „zařízení na osvětlování pro automobily“. Zároveň si značka nechala ochránit také technické řešení „prosvětleného zámku bezpečnostního pásu“. Půjde nejspíš o nový Simply Clever prvek. Podle patentových dokumentů půjde o osvětlení spony bezpečnostního pásu. LED světlo bude zabudované do tlačítka zámku bezpečnostního pásu, aby se dobře dalo najít i potmě. Druhým novým Simply Clever řešením, které si Škoda nechává chránit, je sušička na obuv do vozidla pro připojení na zadní stranu sedadel.

Martin Šidlák, IDNES.CZ