VW e-Crafter rozšířil vozový park DHL Express v Praze a Brně. Pomáhá tak snižovat emise v logistice

Volkswagen Užitkové vozy dodal české pobočce DHL Express flotilu elektricky poháněných vozidel e-Crafter. Renomovaná logistická společnost považuje ekologický model s vynikajícími užitnými vlastnostmi za ideální řešení pro doručování zásilek ve velkých městech.

Už při našem redakčním testu elektrického crafteru jsme pátrali po tom, jak mohou podobné elektrické dodávky obstát v každodenním cyklu kurýrních služeb. Právě v té době probíhal test modelu e-Crafter ve společnosti DHL Express a jak jsme se dozvěděli z úst Pavla Šmejkala, provozního ředitele společnosti DHL Express, test probíhal k maximální spokojenosti kurýra i společnosti. „Za silné stránky lze považovat kromě výborných jízdních vlastností i to, že dokáže plnit stejný účel jako jeho dieselová verze. Má odpovídající kapacitu a i automatická převodovka je pro městský provoz velmi přínosná. Nevýhodu spatřujeme v omezovači rychlosti na 90 km/h – do centra města je to samozřejmě v pořádku, ale například při cestě zpět do třídicího terminálu po okruhu či dálnici, kde je povolena vyšší rychlost je to určitá nevýhoda,“ komentoval první zkušensti Pavel Šmejkal a z rozhovoru vyšlo najevo, že na základě pozitivních zkušeností si dokáží provoz takového vozu představit a v dohledné době se společnost chystala o zařazení elektrických dodávek do vozového parku uvažovat. A to především pro doručování zásilek v centrech velkých měst.


Aktuálně došlo k dodávce prvních vozů, které bude společnost DHL Express využívat v ulicích Prahy a Brna. „DHL Express činí aktivní kroky k trvalé udržitelnosti a ochraně klimatu v rámci přístupu ‚GoGreen‘ a ambiciózní firemní strategie ‚Mise 2050‘, jejímž dlouhodobým cílem je snížit emise související s logistikou na nulu,“ pokračuje dnes ve výčtu výhod Pavel Šmejkal a vysvětluje, proč se k provozu elektrického crafteru rozhodli: „Jedním z nejdůležitějších opatření v této oblasti je přechod na elektromobilitu v rámci našeho vozového parku. Volkswagen e-Crafter nás zaujal nejen svým elektrickým pohonem s nulovými emisemi, ale také velkým nákladním prostorem, v němž dokáže přepravit až 1,72 tuny nákladu. Svou robustní konstrukcí je navíc skvěle připraven pro mimořádně náročný provoz kurýrní služby. Naši řidiči kromě toho oceňují zvýšení komfortu při plnění svých pracovních úkolů a pozoruhodnou jízdní dynamiku.
Volkswagen e-Crafter byl proto pro nás jasnou volbou. První zkušenosti z praktického provozu již ukazují, že toto rozhodnutí bylo správné.“

Auto roku ČR 2024
Čtete také

O titul Auto roku 2024 v ČR se utká 21 automobilů. Který je váš favorit?

Celkem 21 aut se utká už v jubilejním 30. ročníku ankety Auto roku v České republice.


Elektrický pohon zvyšuje hospodárnost provozu především v městské dopravě s častými zastávkami, Volkswagen e-Crafter ujede na jedno nabití až 173 kilometrů a dosahuje elektronicky omezené nejvyšší rychlosti 90 km/h, což je pro každodenní provoz kurýrů DHL Express na městských trasách naprosto postačující. A DHL Express již plánuje postupné rozšiřování svého vozového parku v České republice o další vozidla s elektrickým pohonem.


Volkswagen e-Crafter je koncipován pro firmy a živnostníky, které jsou aktivní v centrech měst, ať se jedná o doručovací, kurýrní a další logistické služby, řemeslníky, maloobchodníky, dodavatele energií nebo provozovatele kyvadlové dopravy či taxislužby. Lithium-iontové akumulátory jsou uloženy prostorově úsporně pod podlahou. Díky tomu je možné využívat celý objem nákladového prostoru skříňového vozu s vysokou střechou a vnější výškou 2590 mm: tedy 10,7 m3. To samé platí pro další důležité rozměry, jako je šířka mezi podběhy (1380 mm) nebo výška nákladového prostoru (1861 mm). Maximální užitečná hmotnost činí v závislosti na verzi 975 až 1720 kilogramů. Na nabíjecí stanici CCS o výkonu 40 kW lze akumulátory nabít stejnosměrným proudem na 80 procent maximální kapacity (ta je 35,8 kWh) za pouhých 45 minut.