Renault Arkana: SUV coupé vzniklé z Dacie Duster míří z Ruska do Evropy

auto, SUV, Renault

Model Renault Arkana s karoseri SUV coupé ve stylu BMW X4 se dosud vyráběl v Rusku a mířil odsud dál na východní trhy. Renault ale nyní oznámil, že se od příštího roku začne prodávat i v Evropě včetně České republiky a rovnou s novým hybridním pohonem.

Ruský Renault Arkana je technicky příbuzný s Dacií Duster. Je postavený na jejím podvozku, ale délkou 4 540 mm ho o 226 mm přerůstá, stejně jako o 90 mm model Kadjar, který v Rusku také stojí na podvozku Dusteru. Prodloužená délka se promítla i do většího rozvoru, který je 2 721 mm, o 45 mm víc než má Duster.

Renault Espace
Čtete také

Nový Renault Espace, první jízda: Transformace legendy v luxusní SUV se 7 sedadly a hybridem

Zcela nový Renault Espace je takový větší Austral, což je jeho výhoda a zároveň nevýhoda. Test/první jízdní dojmy.

Pro evropský trh se ale Arkana dočká mnoha změn. Technicky bude spřízněný s model XM3 od Renault Samsug Motors a vyrábět by se měl v Jižní Koreji. Jeho délka bude 4568 mm a rozvor 2720 mm. Zavazadlový prostor má velikost 438-513 litrů podle pohonné jednotky. Interiér bude vybaven největšími displeji ve svém segmentu. Díky dvěma obrazovkám slibuje Renault Arkana high-tech pracoviště řidiče se zdůrazněním kvality a komfortu.

Rozhodně jiná bude nabídka motorů. Pod kapotou jsouv Rusku na výběr dva benzínové motory. Základní atmosférický čtyřválec 1,6 SCe (85 kW) a nový přeplňovaný agregát 1,3 TCe (112 kW, 250 Nm), vyvíjený ve spolupráci s Mercedesem. Silnější agregát může být spojen i s automatickou převodovkou X-Tronic CVT a také s pohonom 4×4. Evropská verze dostane novou hybridní pohonnou jednotkou E-Tech Hybrid 140k a 1.3TCe 140k a TCe 160k s 12V mikrohybridní technologií. Inovativní technologie E-Tech Hybrid je již dostupná v modelech Clio, Captur a Mégan a je předmětem více než 150 patentů. Je založena na zkušenostech skupiny Renault v oblasti elektrických vozidel a F1.