Renault Arkana: SUV coupé vzniklé z Dacie Duster míří z Ruska do Evropy

auto, SUV, Renault

Model Renault Arkana s karoseri SUV coupé ve stylu BMW X4 se dosud vyráběl v Rusku a mířil odsud dál na východní trhy. Renault ale nyní oznámil, že se od příštího roku začne prodávat i v Evropě včetně České republiky a rovnou s novým hybridním pohonem.

Ruský Renault Arkana je technicky příbuzný s Dacií Duster. Je postavený na jejím podvozku, ale délkou 4 540 mm ho o 226 mm přerůstá, stejně jako o 90 mm model Kadjar, který v Rusku také stojí na podvozku Dusteru. Prodloužená délka se promítla i do většího rozvoru, který je 2 721 mm, o 45 mm víc než má Duster.

Čtete také

Flotila roku: Flotilovým elektromobilem roku 2022 je BMW i4

Čistě elektrické BMW i4 se stalo vítězem jedné ze dvou hlavních kategorií ankety Flotila roku 2022. Flotilové elektroauto roku bylo…

Pro evropský trh se ale Arkana dočká mnoha změn. Technicky bude spřízněný s model XM3 od Renault Samsug Motors a vyrábět by se měl v Jižní Koreji. Jeho délka bude 4568 mm a rozvor 2720 mm. Zavazadlový prostor má velikost 438-513 litrů podle pohonné jednotky. Interiér bude vybaven největšími displeji ve svém segmentu. Díky dvěma obrazovkám slibuje Renault Arkana high-tech pracoviště řidiče se zdůrazněním kvality a komfortu.

Rozhodně jiná bude nabídka motorů. Pod kapotou jsouv Rusku na výběr dva benzínové motory. Základní atmosférický čtyřválec 1,6 SCe (85 kW) a nový přeplňovaný agregát 1,3 TCe (112 kW, 250 Nm), vyvíjený ve spolupráci s Mercedesem. Silnější agregát může být spojen i s automatickou převodovkou X-Tronic CVT a také s pohonom 4×4. Evropská verze dostane novou hybridní pohonnou jednotkou E-Tech Hybrid 140k a 1.3TCe 140k a TCe 160k s 12V mikrohybridní technologií. Inovativní technologie E-Tech Hybrid je již dostupná v modelech Clio, Captur a Mégan a je předmětem více než 150 patentů. Je založena na zkušenostech skupiny Renault v oblasti elektrických vozidel a F1.