Budoucnost Mitsubishi v Evropě? Bude prodávat Renaulty

auta, mitsubishi

Delší dobu se vedly diskuse, jaká bude budoucnost značky Mitsubishi v Evropě, zda ji neopustí. Teď společnost oznámila, že se tak nestane. Vedle omezené nabídky svých modelů ale převezme dva modely Renault, se kterým je v jedné alianci.

V zahraničních médiích se před časem objevila informace, že značka Mitsubishi dokončí životní cyklus svých stávajících modelů a poté se soustředí na pro ni ziskový region jihovýchodní Asie. Vedení Aliance Renault – Nissan – Mitsubishi ale oznámilo, že značka Mitsubishi bude v Evropě využívat dva modely svého aliančního partnera Renault pro evropský trh. Mitsubishi tyto modely představí v rámci své dealerské sítě na vybraných trzích v Evropě od roku 2023.

Čtete také

Bridgestone bude výhradním dodavatelem pneumatik pro mistrovství světa ABB FIA Formule E

Společnost Bridgestone byla Mezinárodní automobilovou federací FIA na Světovém zasedání motoristického sportu v Baku jmenována budoucím výhradním dodavatelem pneumatik pro mistrovství…

O které modely a trhy se jedná je stále předmětem diskusí. Mělo by jít o modely, které budou postaveny na stejné podvozkové platformě a sdílet stejné motory. Alespoň zčásti by se navíc vozy měly i vyrábět ve francouzských továrnách Renaultu. Je tedy nepravděpodobné, že by to byl model Renault Kadjar, protože podobně velké SUV už Mitsubishi v nabídce má v podobě modelu Eclipse Cross. Ten značka z trhu nestahuje, naopak v květnu slibuje uvést na trh jeho novou plug-in hybridní variantu.

Diskuse o konci značky v Evropě pramenily ze zveřejněné střednědobé strategie značky, která byla pod názvem “Selection and Concentration” oznámená v červenci 2020. Znamenala zmrazení vývoje nových modelů pro evropské trhy a přesunutí zdrojů na jejich vývoj a výzkum do regionu ASEAN. Jako část těchto reforem se značka zaměřila na optimalizaci cen svých modelových řad, zlepšení nákladů na logistiku a fixních nákladů a také na další zlepšení efektivity všech procesů. Mitsubishi se také proto rozhodlo ukončit v roce 2023 prodej nových vozů v některých evropských zemích. To stále platí, mluvčí britského Mitsubishi například na Twitteru potvrdil, že rozhodnutí značky opustit britské ostrovy „je nezvratné“.

Martin Šidlák