Peugeot e-Legend: V Arkádách Pankrác je k vidění „král konceptů“

auto, koncept, Peugeot, e-Legend

Elektromobil, pohon všech kol, autonomní řízení. Peugeot přivezl do Prahy model e-Legend, který tohle všechno umí. Bohužel jde jen o koncept, vyrobený v jediném exempláři. Značka mu přezdívá „král konceptů“, protože při své premiéře vyhrál soutěž o nejkrásnější koncept roku. Doteď se ukázal jen v roce 2018 na autosalonu v Paříži a o rok později v Šanghaji. Teď až do 27. září parkuje v obchodním centru Arkády Pankrác.

Obchodní centrum Arkády hostí v září výstavu produktů značky Peugeot. Nejde jen o současné modely, ale i více než sto let staré vozy a motocykly jako 172, 201, 202, 302 nebo 304. Doplňuje je Peugeot e-Legend, který představuje futuristickou vizi automobilky s plně elektrickým pohonem a nejmodernějšími technologiemi.

Při pohledu zepředu je vůz snadno identifikovatelný díky vizuálnímu podpisu se třemi drápy a dvěma dvojitými moduly. Celá přední maska je zasazena mezi přední blatníky a je připomínkou dřívějších pochromovaných nerezových nárazníků. Je rozdělena černým hliníkovým nosníkem na dvě části. Kapota nese znak Peugeotu, který byl v době premiéry v roce 2018 novinkou, od loňskoho roku se průběžně zavádí na nové sériové vozy značky.

Velké prosklení a osobní pozdrav

Vzadu se objevuje typický, velmi technologicky pojatý vizuální podpis modelové řady Peugeot se třemi drápy. Třetí brzdové světlo s multilamelovým systémem, v němž se odráží, je umístěno v horní části zadního okna a táhne se po celé jeho šířce.

Při pohledu zboku upoutá zejména prodloužení technické platformy ve spodní části a velká prosklená plocha inspirovaná poměrem plechu a skla u vozu Peugeot 504 Coupé. Vše podtrhuje kovový oblouk kopírující boční okna a ozvláštňující zadní zapuštěné fazetové okno. Na displeji viditelném zvnějšku pod zadním oknem se před odjezdem objevuje personalizovaný pozdrav a úroveň nabití. Osobám venku se rovněž zobrazuje upozornění, že auto je v autonomním režimu. Dotykové ovládání dveří je důmyslně ukryto v bočním zadním okénku.

Peugeot e-Legend používá 100% elektrický pohon. S pomocí 100 KWh baterií dosahuje motor točivého momentu 800 Nm a výkonu 340 kW, přičemž motor pohání všechny čtyři kola. Díky tomuto výkonu by teoreticky dokázal zrychlit z 0 na 100 km/h za méně než 4 vteřiny, maximální rychlost je 220 km/h. Dojezd je 600 km podle protokolu WLTP, z toho dojezd 500 km je možné zajistit 25minutovým rychlým dobitím. Nabízí i indukční nabíjení.

Volkswagen ID.7 Tourer, elektrické kombi
Čtete také

Volkswagen ID.7 Tourer bude elektrické kombi s 545litrovým kufrem

Volkswagen ID.7 Tourer by se měl stát příští rok prvním elektrickým kombi značky.

Autonomní budoucnost

Peugeot na voze demonstroval možnosti budoucího atonomního řízení. Nabízí proto v závislosti na typu silničního provozu nebo nálady řidiče čtyři režimy řízení.

Dva autonomní:

  • SOFT: upřednostňuje pohodlí cestujících. Digitální zobrazování na displejích s obsahem informací omezeným na nezbytné minimum;
  • SHARP: přesné a dynamické nastavení vozu. Možnost maximálního připojení k digitálním aktivitám (sociální sítě, diář atd.).

Posádka se tak může věnovat své oblíbené zálibě. Může si zahrát videohru nebo sledovat film buď na zakřiveném centrálním displeji nebo na displejích zabudovaných do slunečních clon.

Dva manuální režimy:

  • LEGEND: režim „cruising“ používající tří budíky z modelu 504 Coupé a vyobrazení digitálně vytvořeného dřeva na jednotlivých obrazovkách,
  • BOOST: dynamické stimulující řízení díky výkonnému elektromotoru. „Ponoření“ do vozu s promítáním silnice na jednu velkou obrazovku

Partnerem celé akce je prodejce Peugeot Domanský, který s výstavou spojil soutěž o nový automobil Peugeot 208, skútr a další stovky cen.

Martin Šidlák