Jedinečná veřejná nabíjecí stanice pro elektromobily

Brněnská firma REVERSE-TECH v rámci obchodní značky REEV-TECH přišla s jedinečným designem nabíjecích stanic, kde je kladen velký důraz na vzhled a zároveň na bezpečnost produktu. Svoje první zařízení zprovoznili v Brně v Centru bydlení a designu Kaštanová.

Od 8. 11. 2022 mohou majitelé elektromobilů využívat AC nabíjecí stanici s nabíjecím výkonem 2×11 kW. Nabíječka je určena především pro návštěvníky centra, kteří mohou svůj čas strávený v areálu využít i k nabití svého elektromobilu. V čem je nabíječka unikátní?

„Jedná se o nabíjecí sloupek REEV Tower, který má konstrukci v celobetonovém provedení. Výhodou betonové konstrukce není pouze design, ale také ochrana proti vandalismu, vysoká životnost a šetrnost k životnímu prostředí. Také jsme kladli velký důraz na bezpečnost a zvolili kvalitní průmyslovou elektroniku Phoenix Contact, jelikož se na trhu objevují produkty bez příslušných bezpečnostních elektrických prvků a certifikátů,“ říká David Smejkal jednatel a zakladatel společnosti REVERSE-TECH.

Otevřením této nabíjecí stanice to však letos teprve začíná. REEV-TECH ukáže unikátní design široké veřejnosti a nabídnou své produkty i pro domácí použití. Mezi jejich produkty totiž nepatří pouze nabíjecí sloupky v různých provedeních, ale nabízejí také wallboxy určené především k nástěnné montáži.

Wallboxy produktové řady REEV wall kombinují kvalitní designovou ocelovou konstrukci s použitím betonových dekoračních prvků. Použitá technologie pro výrobu betonu má dostatečnou pevnost a tuhost, chrání ocelové jádro nabíječky a současně u verze s konektorem a kabelem je betonový čelní prvek použit jako cívka pro uložení kabelu v případě, že se nabíječka nepoužívá. Kabel je schovaný za hranou, tím je chráněn a současně se nikde neválí. „Při vývoji jsme se snažili co nejvíce využít potenciál, který nám kombinace betonu a kovu dává,“ dodává Martin Stuchlý, konstruktér ve společnosti REVERSE-TECH.

Společnost REVERSE-TECH vznikla v roce 2017 a zabývá se průmyslovou automatizací. Zkušenosti z tohoto oboru firma přenesla do vývoje unikátních nabíjecích stanic. Vývoj a montáž nabíjecích stanic vzniká ve firmě REVERSE-TECH pod obchodní značkou REEV-TECH.

Obě řady nabíječek REEV wall i REEV Tower používají stejnou elektroniku. Obě nabíječky jsou typu AC a dosahují nabíjecího výkonu 11 kW nebo 22 kW u jednoportových a až 2×22 kW u dvouportových. Nabíječky používají kvalitní elektronické komponenty Phoenix Contact, ať už se jedná o řídící jednotky, přepěťové ochrany, čtečky, konektory, spojovací prvky nebo kabely. „Při vývoji elektronické části jsme kladli důraz na výběr dodavatelů v rámci EU. Je důležité v této době podporovat dodavatele z Čech potažmo EU a neprohlubovat už tak vysokou závislost na dovozu z Asie,“ říká jednatel. Všechny nabíječky již od vývoje vznikají v srdci Jihomoravského kraje v Brně. „Máme zde jak vývoj, tak samotnou montáž. Na dodávce betonových komponentů spolupracujeme se společností VUSH a.s., která sídlí ve stejném areálu jako REVERSE-TECH. Ocelové designové rozvaděče bereme od našeho ověřeného dodavatele z Opavy firmy HV-Výtahy s.r.o., takže mechanické komponenty zajištujeme dodavateli z ČR.“

„Projekt nabíjecích stanic se mi zrodil v hlavě v roce 2020, kdy jsem si s nadšením pořídil svůj první elektromobil,“ říká David Smejkal. Jeho cílem už od počátku bylo vytvořit unikátní řešení, které bude klást velký důraz na design a kvalitu. „Během prvního roku jsem nabíral informace, vymýšlel někdy až bláznivé nápady na konstrukční řešení a použité materiály. Od roku 2021 se firma pustila do vývoje. Mám hodně rád pohledový beton, a to mě přimělo zakomponovat ho do nabíjecích stanic,“ říká s nadšením David Smejkal.

„Doufáme, že tento první milník je pro nás začátek. Nabíječku jsme s velkým úspěchem již prezentovali na regionálním veletrhu MAKER FAIR v Brně, což nám dělá velkou radost. Naše expozice na nadcházejícím veletrhu e-Salon v Praze je pro nás letos událost roku. Věříme, že start se nám povedl a příští rok nás čeká mnoho spokojených zákazníků a realizací,“ uzavírá David Smejkal.

zdroj: autonabijecka.cz