Volkswagen ukázal elektrický kombík. Na ID.7 si ale počkáme

auto, bílé, kombi, Volkswagen ID.7, Space Vizzion

Elektrický kombík, i když zatím jen v podobě studie, přivezla na e-Salon do Letňan  značka Volkswagen. ID. SPACE VIZZION předjímá sériově vyráběný model ID.7 Shooting Brake, s jehož premiérou se počítá v roce 2024.

Koncern Volkswagen pokračuje ve své globální elektrické ofenzivě. Počet elektromobilů dodaných zákazníkům v průběhu prvních devíti měsíců letošního roku se zvýšil o 25 % na 366 400 vozů. A to za situace přetrvávajících problémů s dodávkami některých dílů. Podíl bateriových elektromobilů na celkových dodávkách koncernu tak vzrostl už na 6 %. To je o téměř dva procentní body více než v roce 2021. Největšími trhy jsou Evropa (211 900 elektromobilů), následují Čína (112 700) a USA (28 900). Nejprodávanějšími jsou Volkswagen ID.4/ID.5 se 122 600 vozy.

V České republice se za 10 měsíců roku 2022 přiblížil podíl registrací bateriových elektromobilů na celkovém trhu osobních automobilů ke dvěma procentům (celkem 3156 vozů). Přestože je tento ukazatel pětkrát nižší, než je průměr EU, podíl elektromobilů i na českém trhu roste. Meziročně o téměř jeden procentní bod. Volkswagen je na českém elektromobilovém trhu nejúspěšnější značkou mezi importéry s 339 registracemi bateriových elektromobilů (2021: 229).

Nejdřív fastback, pak kombík

Volkswagen ID. SPACE VIZZION předjímá sériově vyráběný model ID.7 Shooting Brake, s jehož premiérou se počítá v roce 2024. První karosářskou variantou modelové řady ID.7 bude ID.7 Fastback odvozený od koncepčního vozu ID. AERO. Uvedení první čistě elektrické limuzíny v segmentu B na český trh je plánováno na září 2023. Výrobce slibuje výkon až 250 kW, dojezd na jedno nabití až 700 km a rychlé doplňování elektrické energie nabíjecím výkonem až 200 kW.

Na e-SALONu vystavená studie elektromobilu Volkswagen ID. SPACE VIZZION nabízí typické vlastnosti automobilu kategorie „gran turismo“ ve spojení s velkorysým a variabilním vnitřním prostorem SUV. Dominantou interiéru je 15,6“ dotykový displej umístěný volně v prostoru před tělesem digitalizované přístrojové desky s intuitivním ovládáním, jejíž součástí je průhledový displej s rozšířenou realitou.

Technickým základem studie ID. SPACE VIZZION je modulární platforma MEB pro elektromobily koncernu Volkswagen. Elektrický pohon všech kol 4MOTION s celkovým výkonem až 250 kW zajistí za všech podmínek mimořádnou jízdní dynamiku. Elektrické „gran turismo“ zrychlí z 0 na 100 km/h za pouhých 5,4 sekundy. Optimalizace aerodynamiky se součinitelem aerodynamického odporu vzduchu cx = 0,24 prodloužila dojezd na jedno nabití sady akumulátorů o celkové kapacitě 82 kWh až na 590 kilometrů (WLTP).