Ojetiny jsou dostupnější, levnější, ale mají víc najeto

ojeté auto, podval, Kodiaq, Carvago

Významné změny se odehrávají na trhu ojetých aut. Propadl se o více než deset procent. Ojetiny se nabízejí se slevou, takže auta jsou dostupnější. Zároveň se ale zvedl průměrný nájezd o více než deset procent a ojetiny mají víc nedostatků.

Ojetiny mají více nedostatků. Tvrdí to evropské on-line tržiště s ojetinami Carvago, které pravidelně analyzuje evropský trh s ojetými vozy. Z jejich poslední analýzy vyplývá, že se trh stabilizoval. Ve srovnání se začátkem roku 2022 jsou dnes mediánové ceny jednotlivých modelů nižší. Evropští obchodníci s ojetými vozy se s blížícím se koncem roku zbavují skladových zásob a nabízejí atraktivní slevy. Obezřetnost je ale na místě. Carvago upozorňuje, že u zlevněných vozů nachází až o pětinu více nedostatků.

Sleva na ojetém voze nemusí být automaticky znakem automobilu se skrytou vadou. Vyplatí se ale nepodcenit technickou kontrolu před samotným nákupem. Typickým motivem obchodníků pro nabídku slevy bývá nutnost snížení počtu aut na skladě před svátky. Mezi auty s atraktivními slevami se ale problematické kusy najdou přece jen častěji: „Se zvyšujícími se náklady na běžný život v posledních měsících se zvedl zájem o kategorii zlevněných vozů o 36 % v porovnání druhého a třetího čtvrtletí,“ uvedl Zbyněk Müller, obchodní ředitel Carvago.com. „To nás přivedlo k myšlence porovnat výsledky provedených kontrol CarAudit u vozů, které jsme v uplynulém půlroce dodali zákazníkům. Zjistili jsme, že ojetiny se slevou mají až o pětinu více technických nedostatků než vozy bez ní.“

Obezřetnost je na místě

Ne vždy je drobná technická závada, oděrky na laku či kolech důvodem, proč by auto nemělo být zajímavým kusem ke koupi: „To, že v rámci kontroly CarAudit nacházíme nyní více technických nedostatků, je znakem současného trhu. Zjištění nedostatků zákazníkům před koupí prezentujeme v protokolu. Pokud se jedná závažné nedostatky, auto k nákupu nedoporučujeme a hledáme se zákazníkem dál,“ vysvětlil Marek Dvořák, vedoucí oddělení výkupu v Carvago.com.

Od začátku letošního jara, kdy se přerušil téměř dva roky trvající trend zdražování ojetin, lze pozorovat stabilizaci cen na trhu. V meziročním srovnání dokonce většina oblíbených modelů v Česku i Německu zlevnila. Jediná kategorie, u které byl zaznamenán mírný nárůst, jsou vozy do deseti let stáří. „Odpovídá to trendu posledních měsíců, kdy zákazníci často volí levnější a starší vozy,” vysvětluje Müller.

Medián cen ojetin – ČR

1/2022                         11/2022
456 205 Kč                  435 465 Kč      -4,5 %

Medián cen ojetin do stáří 5 let – ČR

1/2022                         11/2022
607 221 Kč                  591 465 Kč      -2,7 %

Medián cen ojetin do stáří 10 let – ČR

1/2022                         11/2022
458 253 Kč                  465 840 Kč      +1,5 %

Zdroj: Carvago