Lexus LBX: Kompaktní crossover je v Česku. Slibuje víc než Yaris Cross

Lexus LBX, auto, červené

Lexus LBX sice stojí na podvozku Toyoty Yariss Cross, a je nejmenším modelem značky, přesto má ambice vytvořit si na českém trhu vlastní prémiový segment a prodat ročně 500 kusů. První vůz už je v Česku a my jsme ho viděli.

Segment prémiových kompaktních crossoverů není v Česku moc velký. Tvoří ho především modely Audi Q2, DS3 a Mini Countryman. Ročně se prodá okolo 250 aut. Nový Lexus LBX má ale ambici prodávat ročně 500 kusů. Měli jsme možnost vidět naživo první vůz, který dorazil do České republiky. Jaká jsou základní fakta o voze s cenovkou od 699 000 Kč?

Lexus LBX stojí na podvozku stejném jako má Toyota Yaris Cross. Má ale o 20 mm větší rozvor (2580 mm) a je o 60 mm širší (1825 mm). To vše přu délce 4190 mm a výšce 1545 mm. Dynamický vzhled je založený na krátkých převisech, výrazných liniích i 18palcových kolech. Vzadu má světelný podpis přes celou záď, což je pro Lexusy poslední doby typické, ztvárnění LED pásu je ale osobité pro LBX. Pro zavazavadla je k dispozici prostor o základní velikost 332 litrů ve variantě s pohonem předních kol nebo 240 litrů v případě čtyřkolky.

Výhradně hybridní pohon

Pohon LBX zajišťuje nová generace hybridního elektrického systému Lexus s autonomním dobíjením, jehož součástí je kompaktní a lehký tříválec 1,5 litru. Klíčové součásti hybridního systému byly výrazně přepracovány, což platí i pro převodovku a jednotku řízení energie ve prospěch nízké spotřeby, menších ztrát, snížení hmotnosti a zmenšení rozměrů. Součástí systému je i nová bipolární baterie typu NiMH s nízkým odporem a vysokým výkonem, zajišťující výkonovou posilu prostřednictvím elektromotoru při zrychlování, resp. vylepšující schopnosti jízdy na samotnou elektřinu v režimu EV.

Díky technologickému posunu se Lexus mohl soustředit na další vylepšování jízdních schopností a potěšení za volantem. Maximální výkon plně hybridní soustavy pohonu činí 136 k (100 kW) a nejvyšší točivý moment dosahuje 185 Nm. Součástí pohonu je i nová převodovka.

První vozy příští rok

Lexus LBX je už možné v Česku objednávat, a to za ceníkovou cenu od 795 000 Kč, která je aktuálně snížena v akci na 699 000 Kč. Za pohon 4×4 se připlácí 50 000 Kč. Výroba začně v listopadu, první vozy by zákazníkům do Česka měly dorazit koncem ledna 2024.

Martin Šidlák