Škoda Auto se vrací do Kazachstánu. Výrobou i prodejem

Škoda Auto, Kazachstán, výroba

Škoda Auto se po letech vrací po dvou letech do Kazachstánu. Pro obnovení obchodní činnosti zvolila prodejního a výrobního partnera ve společnosti Allur Company. Nejde ale jen o prodej aut. Začátkem roku 2024 se v Kazachstánu spustí montáž hned čtyř modelů značky Škoda.

„Kazachstán je pro automobilku Škoda Auto atraktivní příležitostí pro další urychlení internacionalizace. Zároveň se jedná o návrat na trh se slibným potenciálem, protože automobil zde v současné době vlastní méně než pětina obyvatel. Abychom tento potenciál využili, našli jsme silného partnera v Allur Company, která nám poskytne podporu při výrobě a prodeji vozů, uvedl Klaus Zellmer, předseda představenstva společnosti Škoda Auto.

V příštím roce plánuje Škoda v Kazachstánu otevřít 15 dealerství ve velkých městech, jako je Astana, Almaty, Šymkent nebo Kostanaj. Klientům nabídne modely Octavia, Kodiaq, Karoq a Kamiq.

Škoda Auto působila v Kazachstánu v letech 2005 až 2021 a dodala na trh více než 23 000 vozů. Aby mohla automobilka pokračovat v poskytování služeb na vysoké úrovni, navázala spolupráci s novou partnerskou společností pro prodej i výrobu. Vozidla pro kazašský trh se budou vyrábět v závodech v Mladé Boleslavi a Kvasinách, finální montáž bude od příštího roku probíhat v závodě Allur Company v Kostanaji a firma zajistí i dodávky do místních autosalonů.

Kazachstán: 186 aut na 1000 obyvatel

V Kazachstánu v současnosti připadá na 1 000 obyvatel 186 motorových vozidel a Škoda Auto zde spatřuje slibný potenciál k růstu. Očekává se, že celkový objem trhu s novými vozy zde v příštích pěti letech dosáhne více než 200 000 automobilů. Na základě těchto údajů plánuje automobilka využít příležitosti a dosáhnout v letech 2024 až 2028 podílu na trhu ve výši 5 %.

Infografika: Škoda Auto se vrací do Kazachstánu


Automobilový koncern Allur Company se zabývá výrobou a prodejem osobních automobilů, komponentů a náhradních dílů pro užitková vozidla a také provozováním servisní sítě po celém Kazachstánu. S tržním podílem 44,4 procenta v roce 2022 je Allur Company největším výrobcem automobilů v Kazachstánu.

Zdroj: Škoda Auto