Volvo EM90: Jiní MPV opouštějí, Volvo s ním začíná. A v elektrice

Volvo EM90, MPV, elektromobil

Trochu překvapivý segment se rozhodlo dobýt Volvo. Zatímco takový Renault MPV opouští a prověřená jména jako Escpace nebo Scenic používá pro úplně jiné vozy, Volvo EM90 bude prémiovým MPV. Nejprve pro Čínu, ale poté i pro Evropu.

Právě v Asii, především v Číně, se segment rodinných MPV těší celkem velké oblibě. Právě proto bude Volvo EM90 nejdříve uvedeno v Číně. Elektromobil slibuje dojezd až 738 kilometrů. Je vybaven 116kWh baterií, u níž se předpokládá, že se z 10 na 80 % nabije za méně než 30 minut. Model EM90 je poháněn elektromotorem o výkonu 200 kWh, díky němuž zvládne zrychlit z nuly na 100 km/h během 8,3 sekundyi

Navíc je stejně jako dříve uvedený model Volvo EX90 opatřen hardwarem nezbytným pro využívání výhod obousměrného nabíjení. Díky této funkci bude možné využívat Volvo EM90 jako powerbanku pro nabíjení jiných elektrických vozidel nebo spotřebičů.

Volvo EM90: Displej ze střechy

Interiér je podle slov výrobce navržen tak, aby se stal obývacím pokojem na cestách. Podobně o svých vozech kdysi hovořili výrobci modelů jako Citroën C8. Řidič bude mít před sebou 15,4″ digitální displej. Nadto je vůz vybaven doplňkovým 15,6″ displejem připevněným v prostoru střechy, který lze sklopit, kdykoli budete potřebovat zabavit rodinu nebo absolvovat obchodní videohovor. Pro tyto účely je systém vybaven také kamerou. Displej rovněž podporuje projekci uživatelského prostředí mobilního zařízení a aplikace třetích stran.

Ve vnějším designu je Volvo poznat podle světlometů v provedení Thorova kladiva. Majitele přivítá auto rozsvícenými světlomety včetně svítícího loga značky, které se u vozu Volvo objevuje vůbec poprvé. Světelný podpis zadních světel inspirovaný panoramatem moderních měst stoupá nahoru a klesá dolů, přičemž zde jako centrální linie působí kovová lišta.

K vyšší úrovni komfortu přispívá také špičková zvuková izolace a technologie potlačení hluku vznikajícího při kontaktu kol se silnicí a také dvoukomorové vzduchové odpružení společně s tichými pneumatikami.

Zdroj: Volvo