Sněhové řetězy integrované do kol. Kia a Hyundai vyvíjejí převratné řešení

sněhové řetězy, integrované,Kia, Hyundai

Konec složitého nasazování a zmrzlých prstů. Společnosti Kia a Hyundai představily sněhové řetězy, které se vysunou přímo z kol.

Technologie pneumatik s integrovanými sněhovými řetězy využívá moduly ze slitiny s tvarovou pamětí, které jsou zabudovány dovnitř kola s pneumatikou. Moduly se za působení elektrického proudu vysunou ven, a plní tak funkci ‚sněhového řetězu‘.

Uvedená technologie – na rozdíl od klasických sněhových řetězů s obtížným nasazováním a sundáváním – umožňuje jednoduchým stiskem tlačítka automaticky aktivovat sněhové řetězy ze slitiny s tvarovou pamětí, a zvýšit tak bezpečnost jízdy na vozovkách pokrytých sněhem.

Sněhové řetězy jako pizza

Technologie pneumatiky s integrovaným sněhovým řetězem má podobu obutého kola, které je opatřeno radiálními drážkami v pravidelných rozestupech (podobně jako např. pizza); v těchto drážkách jsou pak zabudovány moduly ze slitiny s tvarovou pamětí.

Uvedená technologie je postavena na schopnosti slitin s tvarovou pamětí se po vystavení účinkům elektrického proudu vracet do původního tvaru. Za běžné jízdy je slitina s tvarovou pamětí uvnitř kola stlačena do tvaru písmene ‚L‘, a není tak v kontaktu s povrchem vozovky. Stiskem tlačítka se sepne elektrický obvod, který nutí slitinu s tvarovou pamětí vrátit se do původního tvaru; materiál změní tvar na ‚J‘, čímž se modul vytlačí ven z pneumatiky, kdy díky kontaktu s vozovkou zlepšuje záběrové schopnosti, stabilitu a bezpečnost na zasněžených cestách.

Pokud by se vzorek pneumatiky běžnou jízdou opotřeboval až k povrchu modulů, řidič tento stav snadno pozná, aby pneumatiky včas vyměnil za nové. 

Zdroj: Kia