Dotace na elektromobil má být od půlky března

dotace na elektromobily, elektromobil, Direct Auto

Přijímání žádostí o dotace na elektromobil se chystá od druhé poloviny března. Firmy navíc zjišťují, že se jim elektromobily vyplatí.

V lednu 2024 se v Česku prodalo celkem 575 nových elektromobilů, což představuje meziroční nárůst o 33,4 %. Další by mohly přibýt po spuštění dotačního programu na pořízení elektromobilu formou úvěru, kde je možné získat 200 000 Kč (250 000 Kč pro užitkové vozy), u kterého se očekává zahájení přijímání žádostí od druhé poloviny března. „Na trhu sledujeme, že spousta firem vyčkává, a o elektromobilech uvažuje,“ uvádí Ivo Hykyš, podporovatel fleetového prodeje a elektromobility ze společnosti Direct Auto.

Dotaci je možné získat pro elektromobily s cenou do 1,5 mil. Kč, přičemž u užitkových vozů neexistuje cenové omezení. V rámci celého programu je připraveno 1,95 mld. Kč, z toho 1,65 mld. Kč je určeno na pořízení bezemisních vozidel a 300 mil. Kč na dobíjecí infrastrukturu. Na dobíjecí stanice je možné získat podporu ve výši od 50 000 Kč do 150 000 Kč.

Dotace na elektromobily: Jak získat podporu?

Dotace se netýká pouze nových elektromobilů, ale lze ji získat i pro použité elektromobily s nájezdem do 6 000 km a stářím maximálně 6 měsíců. Získání podpory by neměl být pro zákazníka nijak složitý proces. S celým procesem pomůže pomůžou jak prodejci, tak i úvěrové společnosti, a to od podání žádosti až po finální financování úvěrem na konkrétní elektromobil.

Česko je přitom oproti svým západním sousedům v prodejích elektromobilů značně pozadu. Například v Portugalsku, které je počtem obyvatel a ekonomickou výkonností srovnatelné s Českem, je prodej elektromobilů až pětinásobně vyšší (v lednu se jich prodalo 2 494). „K podpoře poptávky po elektromobilech by mohly přispět i kratší dodací lhůty. Zatímco v minulosti se pohybovaly mezi 12 a 24 měsíci, v současnosti je možné získat elektromobil již za 1 až 3 měsíce v závislosti na modelu. Například velmi populární model Škoda Enyaq jsme schopni dodat již za 5 týdnů od objednání,“ upozorňuje Ivo Hykyš.

Zvýšení dostupnosti pořízení elektromobilu pro firmy může podpořit i 70 % záruka státu za úvěr, což úvěrovým společnostem umožní benevolentnější schvalování úvěrů.

Řada velkých firem také mění své firemní flotily za elektromobily. „Klienti jako Coca-Cola nebo Komerční banka to dělají nejen kvůli aspektům udržitelnosti, ale také proto, že se jim provoz ekonomicky vyplatí. Zjišťují, že při nabíjení ve firemních garážích mohou ušetřit i desítky procent na provozních nákladech,“ podotýká Hykyš.

A v neposlední řadě elektromobilitu může podpořit i fotovoltaický boom u domácností. Jen v loňském roce 2023 bylo podle Solární asociace realizováno přes 80 000 fotovoltaických elektráren. Řada domácností si své fotovoltaické elektrárny naddimensionovala na 10,3 kWp (oproti průměrné velikosti 6,7 kWp v roce 2022), což u domácností vytváří značné přebytky elektřiny. Domácnosti proto hledají způsoby, jak tyto přebytky využít. Pořízení elektromobilu a získání výhodnější distribuční sazby (d27d) může být jednou z cest. Domácnostem se tak výrazně zrychlí návratnost celé fotovoltaické elektrárny a s elektromobilem budou jezdit za zlomek nákladů.

Zdroj: Direct Auto