Jaké bezpečnostní riziko představuje používání navigace?

Motoristé včetně řidičů z firemních flotil jsou často vyzýváni, aby do své satelitní navigace neukládali adresu jejich domu. Jedná se o reakci na mnoho případů, při kterých si někdo zaměstnance vystopoval a následně se mu vloupal do automobilu či přímo do domu.

Varování přichází od britské společnosti Tracker, která zjistila, že se zločinci zaměřují na parkoviště, kde vůz stojí dlouhou dobu, protože ví, že může uplynout mnoho hodin, než řidič zjistí, že mu byl vůz například poškozen nebo ukraden. Zloději si pak pomocí satelitní navigace najdou cíl označený jako „domov“ a vloupou se do domu, kde často odcizí ještě druhé, soukromé vozidlo zaměstnance.
Stuart Chapman, manažer společnosti Tracker, říká: „GPS navigace přináší obrovské výhody mnoha motoristům. Bohužel těchto výhod dokážou využít i zloději. Majitelé automobilů si musí být vědomi této zvyšující se hrozby a podniknout kroky ke snížení bezpečnostního rizika. Vyzíváme je proto k tomu, aby používali PSČ v určité vzdálenosti od domova, spíše než jejich skutečnou adresu a označili jej jako „cíl“. „
„Doporučujeme majitelům automobilů, aby schovali všechny navigační systémy, počítače a smartphony z dohledu, pokud vozidlo na delší dobu opouští. To samé se týká i dokumentů, které obsahují nějaké osobní informace, jako jsou například dopisy. Nikdy nenechávejte klíče v autě a neschovávejte náhradní klíč k vozu uvnitř, jelikož se potom stává pro zloděje snadnou kořistí. Firmy by měly investovat do dobrého zabezpečení svého vozidla, včetně sledovací jednotky, jelikož to policistům velmi ulehčí následné nalezení vozidla a případně i pachatelů krádeže,“ dodal na závěr.

Alice Macháčková, manažerka marketingu a PR ze společnosti Defend, nabízející služby v oblasti zabezpečení vozidel, se k dané problematice vyjádřila následovně:“ V České republice bylo zaznamená několik případů, kdy zloději po vloupání do vozu následně s využitím dat z navigace vykradli i dům majitele vozu. Naše společnost se ale s takovýmto chováním doposud nesetkala.“