Některé léky se neslučují s řízením automobilu, varují odborníci

Agentura Brake upozorňuje fleetové manažery a firemní řidiče na skutečnost, že některé druhy léků mohou negativně ovlivňovat soustředění a neslučují se tak s řízením automobilu.

Nedávný průzkum ukázal alarmující úroveň nevědomosti motoristů o nebezpečných účincích mnoha léků, ať už na předpis nebo volně dostupných, na schopnost koncentrace, která je při řízení automobilu nezbytná.

Každý šestý (17%) motorista přiznává, že buď ignoruje varování, že při použití konkrétních medikamentů nesmí řídit, nebo vůbec nečte příbalový leták.
Riziko představují zejména léky na alergie a sennou rýmu. Těmito problémy totiž trpí stále větší část populace. Přípravky zmírňující projevy alergie mohou snížit schopnost řídit bezpečně tím, že způsobí ospalost nebo ovlivní reakční dobu. Mohou narušovat také schopnost koordinace, koncentrace nebo vidění.

Stejné problémy mohou způsobit také léky proti bolesti, antibiotika a léky proti kašli a nachlazení.

Agentura Brake zjistila, že téměř polovina (44%) řidičů, kteří používají léky na sennou rýmu, přiznává, že nekontrolují, jaké vedlejší účinky tyto přípravky mají, nebo jestli neovlivní jejich schopnost bezpečně řídit automobil.

Nedostatečně informovaní jsou více muži než ženy (39% vs 23%). Agentura Brake proto nabádá řidiče, aby vždy důkladně četli příbalový leták, a v případě, že by užití léku mohlo mít vliv na jejich schopnost řídit automobil, ani neusedali za volant.

Většina řidičů nekompromisně odsuzuje řízení automobilu pod vlivem alkoholu. Pokud byste se jich zeptali na adekvátní trest za toto nezodpovědné chování, mnoho motoristů navrhne odebrání řidičského průkazu, někteří k tomu přidají i podmínku, aby ho takto proviněný řidič už nikdy nemohl získat. Paradoxní ale je, že někteří z nich ohrožují bezpečnost svoji i ostatních účastníků silničního provozu, když řídí pod vlivem léků.

Jejich účinek je v mnoha případech srovnatelný s užitím návykových látek, což je mezi českými řidiči aktuální problém. Počet případů, ve kterých bylo řidiči prokázáno požití návykové látky, v posledních letech stoupá. V roce 2011 se jednalo o 1 717 motoristů, předloni 2 195 a v minulém roce bylo při silničních kontrolách zjištěno 2 785 řidičů pod vlivem návykových a omamných látek.