Opel Mokka X: víc než jen malé rozdíly

opel_mokka_x

opel_mokka_xZnačka Opel poměrně zásadně zmodernizovala své nejmenší SUV, model Mokka. Nové provedení vozu bude mít nejen inovované tvary, ale také pozměněný interiér a úspornější motory. K tomu nabídne vrcholnou verzi, která údajně dosud chyběla. To vše bylo pro její tvůrce zřejmě důvodem, proč změnili také jméno vozu, což se běžně nedělá…

Malé vozy kategorie SUV se staly oblíbenou alternativou konvenčních automobilů. Model Mokka, v této kategorii nejmenší zástupce opelu, který technicky vychází z modelu Corsa, celkově dosáhl půl milionu prodaných kusů na území Evropy, což je úspěch.
 
Nyní značka Opel představila modernizovanou verzi svého nejmenšího modelu kategorie SUV. Novinka si už nenechá jen původní název Mokka, přibude k němu velké písmeno X. To má zdůraznit, jak moc je vůz jiný a také vyzdvihnout jeho případné schopnosti mimo zpevněné silnice.

Změnila celá příď, která je opticky širší, inovace zadní části se omezily na grafiku svítilen, jež mohou mít za příplatek techniku LED. Rozdílný je také interiér, který má mnoho společného s nejnovějšími modely značky. Počet tlačítek či ovladačů se zmenšil, místo toho je zde velká dotyková obrazovka, na které lze ovládat většinu funkcí.

Možná nejpodstatnější změny vidět nejsou. Novinka Opel Mokka si sice ponechá své kultivované turbodiesely o objemu 1,6 litru a výkonu 81 kW, nabídka benzínových motorů se však změní. Novým vrcholem se stane turbodmychadlem přeplňovaný čtyřválec o objemu 1,4 litru s přímým vstřikováním paliva, známý z poslední generace modelu Opel Astra. V mocce bude mít výkon 112 kW a kombinovanou spotřebu 6,6 litru na 100 kilometrů. Novinkou se stane mokka s tímto nejvýkonnějším motorem, šestistupňovou automatickou převodovkou a pohonem všech kol skrze mezinápravovou elektromagnetickou spojku.

Další novinkou je kvalitnější kamera nazvaná „Opel Eye“ s vyšším rozlišením, která ovlivňuje například funkci automatického přepínání potkávacích a dálkových světlometů, rozpoznávání dopravních značek nebo rizikového přiblížení ostatních vozidel. Atraktivitu novinky mají podpořit také nové, dříve nedostupné barvy laku. Inovovaná verze se představí počátkem března na autosalonu ve švýcarské Ženevě a do Česka dorazí na přelomu října a listopadu letošního roku.

Čtěte také:

Prodeje SUV v Evropě překonaly tradiční kategorie

V Evropě se opět začíná dařit novým automobilům

Opel Astra, díl jedenáctý

{gallery}stories/automobil_ve_firme/opel_mokka{/gallery}