Nová Škoda Fabia bude už příští rok. Co o ní víme?

auto, červené, Fabia

V dřívějších plánech automobilky figurovala nová Škoda Fabia až na rok 2020, úspory v rámci koncernu budou ale znamenat její dřívější nástup. Stane se tak už v roce 2021.

Stávající třetí generace Fabie je už jako jediná z koncernových sourozenců postavena na starší podvozkové platformě PQ. Sice může mít i některé prvky jako třeba tříválcové motory montované i do novější platformy MQB, ale Volkswagenu se v rámci koncernu vyplatí používat kvůli úspoře nákladů pro srovnatelné vozy jen jednu platformu.

uber, ztracené věci
Čtete také

Protéza, sliz či urna. Jaké bizarnosti zapomínají lidé v Uberu?

Společnost Uber proto už pošesté posbírala data o nejčastěji zapomínaných předmětech, které uživatelé ve vozech nechávají, a vy tak můžete hádat, čím…

Nová Škoda Fabia se tedy představí příští rok na platformě MQB A0, na které už jezdí třeba Volkswagen Polo nebo Seat Ibiza. Jistá je jedna věc – bude mít pouze benzinové motory. To potvrdil i současný šéf automobilky Thomas Schäfer, když pro firemního Škodováckého odboráře v říjnu uvedl: „Nástupce modelu Fabia je, stejně jako aktuální model, plánován pouze se zážehovými motory, což také odpovídá poptávce ze strany zákazníků. Elektrifikaci právě prověřujeme.“ Pravděpodobně nebude mít ani mild-hybridní motory, naopak jí možná zůstanou agregáty MPI, aby si udržela nízkou cenu na trzích jako je Rusko.

Designově půjde zřejmě o proměnu ve stylu modelů Kamiq a Octavia, největší revoluce se ale dá očekávat v interiéru. Očekávat se dá digitální přístrojový štít a centrální dotykový displej o velikosti 8 palců, podobně jako má Seat Ibiza. Velký otazník stále visí nad verzí kombi. Původně se s ní zřejmě nepočítalo, a nahradit ji měl SUV model Kamiq, poslední dobou se ale objevují zprávy, že by toto rozhodnutí mohlo být přehodnoceno.

Martin Šidlák