ROZHOVOR: Jan Procházka – Firmám se daří

O prodeji užitkových vozů, nových službách zákazníkům i chystaných novinkách jsme si povídali s Janem Procházkou, ředitelem divize Volkswagen Užitkové vozy ve společnosti Porsche Česká republika.

Jak se daří značce Volkswagen Užitkové vozy v roce 2016?
Z pohledu příchozích objednávek se nám daří rekordně dobře. Za období leden až červenec 2016 jich evidujeme o 14 % více než v loňském roce, a to přesto, že také předchozí rok pro nás byl historicky nejlepší.

Jaké trendy jsou patrné v segmentu užitkových vozů na českém trhu a v chování firem v tomto roce?
Zásadně se nic nemění. U užitkových vozů, a to i v jejich osobních verzích, jde stále zejména o bezpečnost, spolehlivost, hospodárnost a užitnou hodnotu. Kromě toho pozorujeme rostoucí poptávku po víceúčelových automobilech, které lze vzhledem k jejich všestranným vlastnostem využívat jak k podnikání, tak i k soukromým aktivitám. Na českém trhu v současnosti rekordně rostou dva segmenty: malé městské dodávkové vozy typu Caddy a velké dodávkové vozy typu Crafter. Je tedy zřejmé, že se českým firmám daří, a to se odráží  v rekordních prodejích.

Které vaše modely jsou nejprodávanější a které mají z vašeho pohledu ještě nějaké rezervy?
Nejprodávanější je šestá generace modelové řady Transporter. Za prvních sedm měsíců roku 2016 s vozy na bázi Transporteru držíme s velkým odstupem první místo na trhu. Zanedlouho uvedeme na trh modernizovaný model Amarok se šestiválcovým motorem. Již nyní o něj evidujeme značný zájem, a to od skupin zákazníků, kteří chtějí velký, šestiválcový motor. Příští rok pak bude ve znamení nové generace modelu Crafter. Ten ve své současné generaci – vzhledem k výrobní spolupráci s jinou automobilkou – postrádá některé klíčové verze, jako například pohon předních kol, pohod všech kol, automatickou převodovku apod.

Kdy na trh nový VW Crafter vstoupí a co si od nové generace slibujete?
Zcela nový Crafter uvedeme na český trh na jaře 2017, ale jeho předprodej zahájíme již na konci tohoto roku. Jedná se o kompletně nově vyvinutý vůz, pro který jsme vybudovali nový výrobní závod v polském městě Wrzesnia poblíž Poznaně. Nový Crafter bude etalonem v segmentu CD, co se týče variability, spolehlivosti, bezpečnosti, moderních technologií, designu i jízdních vlastností. K dispozici budou verze s pohonem předních nebo zadních kol, varianty s pohonem všech kol 4Motion i s dvouspojkovou převodovkou DSG.  

V našem testu se objevila i třešnička na dortu v podobě modelu California, jak se tomuto modelu daří na českém trhu?
Nová generace obytného vozu California je zcela vyprodaná. U tohoto modelu evidujeme oproti minulému roku nárůst objednávek ve výši  200 %, což je u takto vybaveného a zaceněného vozu mimořádný úspěch. Je to ale úspěch pochopitelný, protože California je jednoduše fantastický vůz a každý milovník „bydlíků“ mu snadno a často i zcela propadne.

Jaké novinky z oblasti služeb jste letos uvedli nebo chystáte pro své fleetové zákazníky?
Pro naše fleetové zákazníky připravujeme zajímavé novinky v oblasti přestaveb. V současné době probíhají jednání s úpravci, kteří spolupracují s naší značkou. Činnost v této oblasti bude dále zkvalitněna a rozvinuta tak, abychom se připravili na příchod nového modelu Crafter, se kterým bychom chtěli zaujmout ještě širší portfolio klientů.

Na jaké produktové novinky se letos či z kraje příštího roku ještě můžeme těšit?
V listopadu 2016 oficiálně vstoupí na český trh nový Amarok V6. A na podzim přijdou do České republiky první vozy Volkswagen Multivan PanAmericana, což je další atraktivní varianta modelové řady T6, která byla ve světové premiéře představena na letošním autosalonu v Ženevě.

Čtěte také:

ROZHOVOR: Vladimír Vošický – Zůstatková hodnota je náš skrytý spojenec

ROZHOVOR: Zbyněk Janeček – Trendem je prodávat lépe vybavené vozy za nižší cenu