Uber plánuje autonomní létající taxík

uberskycar

uberskycarTaxispolečnosti Uber už nestačí silnice a rozhodla se expandovat do vzduchu. Výsledkem má být levnější a bezpečnější dopravní prostředek než stávající automobily.

Uber chystá vlastní elektrický létající taxík už v příštím desetiletí, a to pod názvem VTOL aircraft (Vertical Take-off and Landing). Slibuje si od toho zmenšení hustoty provozu, úsporu emisí a zrychlení přepravy.
Elektrické letadlo by mělo být tišší, levnější a méně znečišťovat životní prostředí než jeho nejbližší konkurent na obloze – vrtulník. Uber navíc plánuje, že stroj by byl autonomní, tedy bez řidiče, což by ho dělalo bezpečnějším, protože by „výrazně snížil možnost lidské chyby“. Výrobce zatím plánuje, že stroj bude mít pevná křídla ve stylu letadla, nikoli rotory jako vrtulník.
Otázkou jsou samozřejmě pořizovací a provozní náklady. Uber předpokládá, že v dlouhodobém horizontu budou létající taxíky výhodnější než provoz vlastního auta. Uznává, že dnes jsou náklady na pořízení vrtulníku nebo malého letadla zhruba 20krát vyšší. „Pokud by se podařilo dosáhnout určitého velkého objemu výroby – aspoň tisíc kusů ročně – náklady by se výrazně snížily. A provoz samotný je srovnatelný s automobilem,“ uvedla firma Uber. Pokud by uživatelé létající auta sdíleli, náklady by dále klesaly.
Před Uberem ale stojí ještě řada překážek. Kromě nutné certifikace letadel a vývoje baterií je to především nedostatek přistávacích ploch. Uber ale věří, že jakkoli je jejich plán ambiciózní, „je možného realizovat v následujícím desetiletí“.