Stanou se značky Jaguar a Land Rover součástí koncernu PSA?

Po úspěšné akvizici značky Opel má francouzský koncern PSA zálusk na další značky, a to rovnou dvě: Jaguar a Land Rover. Vznikl by tak velmi zajímavé portfolium značek.

 

Informace o možném zájmu PSA o Jaguar/Land Rover vyplynuly z rozhovoru, který dal šéf koncernu Carlos Tavares magazínu AutoCar India. V něm řekl, že by o fúzi nebo akvizici těchto značek uvažoval, pokud by to nenarušilo chod koncernu PSA. Francouzská společnost zahrnujíci značky Peugeot, Citroën a DS se v roce 2017 rozšířila i o značku Opel, kterou získala od GM. Opel loni pod křídly PSA vykázal po 20 letech poprvé zisk. Jeho automobily ale nijak nerozšiřují portfolio vozů PSA, spíš naopak. Samozřejmě to šetří náklady, ale ve finále místo dvou malých dodávek nabízí PSA tři, stejně jako u vozů SUV. To Jaguar/Land Rover by koncernu otevřel dveře do úplně nových segmentů. Jako prémiovou značku sice PSA definuje DS, ale Taveres AutoCar India na dotaz o přidání další luxusní značky odpověděl: „Proč ne? Proč bychom o tom neměli diskutovat? Záleží na tom, jaký druh hodnoty bychm dokázali vytvořit.“
Jaguar/Land Rover nyní patří indickému koncernu Tata a potýká se s poklesem zájmu o diesely a klesajícími prodeji v Číně. I kvůli tomu Tata naposledy vykázala čtvrtletní ztrátu. „S Opelem jsme ukázali, že společnost, která byla v červených číslech 20 let, můžeme obrátit do zisku za 12 měsíců. Takže tohle je něco, co umíme,“ řekl Taveres.