Arkana: Dostane se nejkrásnější Renault na podvozku Dusteru do Evropy?

Během tří hodin od otevření objednávek byla rozebraná první stokusová série prvního SUV-coupé od Renaultu. Model Arkana je ale zatím dostupný jen v Rusku.

 

Podle vzhledu by to málokdo čekal, ale nedávno představený Renault Arkana je technicky příbuzný s Dacií Duster. Je postavený na jejím podvozku, ale délkou 4 540 mm ho o 226 mm přerůstá, stejně jako o 90 mm model Kadjar, který v Rusku také stojí na podvozku Dusteru. Prodloužená délka se promítla i do většího rozvoru, který je 2 721 mm, o 45 mm víc než má Duster. I v interiéru by se našla podobnost s rumunským SUV, i když jsou zde použity o něco kvalitnější materiály a lepší výbava.


Pod kapotou budou v Rusku na výběr dva benzínové motory. Základní atmosférický čtyřválecs 1,6 SCe (85 kW) a nový přeplňovaný agregát 1,3 TCe (112 kW, 250 Nm), vyvíjený ve spolupráci s Mercedesem. Silnější agregát může být spojen i s automatickou převodovkou X-Tronic CVT a také s pohonom 4×4.

Čtěte také: Velké fleety prodejce zaměstnají, ale odnaučí je prodávat, říká šéf Renaultu

Oficiálně je vůz zatím určený pouze pro Rusko, kde se má také vyrábět. První stokusová série One Edition byla rozprodaná během tří hodin, k zákazníkům se vozy dostanou v létě letošního roku. Renault ale eviduje už dalších více než 10 000 objednávek. Takový vůz by měl jistě šanci i na řadě evropských trhů, oficiálně se s uvedením jinde než v Rusku nepočítá. SUV-coupé od Renaultu by se ale přesto mohli i mimoruští zákazníci dočkat, ovšem na jiném technickém základu. V březnu se na autosalonu v Soulu ukázala studie XM3 Inspire, což je SUV-coupé určené zatím pouze pro korejský trh, kam má dorazit v roce 2020. Je ale nepravděpodobné, že by se v rámci koncernu prodávala dvě taková auta určená pouze pro jediné dva trhy.