Pozor na silnicích – Evropa má podél silnic více kamer, než zbytek světa dohromady

Pokud se vám zdá, že vás v Česku hlídá při vašich cestách nějak moc silničních kamer, buďte v klidu. V ostatních evropských zemích je to leckdy ještě horší. V celkovém počtu kamer na 100 km silnic vede Andora a druhá je Itálie. Česko je v této statistice až patnácté. Kde si dát na silnicích největší pozor? A kolik kamer nás v Česku a v jednotlivých evropských zemích vlastně hlídá?

Letní období je dobou cestování do zahraničí, a tak je dobré vědět, kde si dát při vaší cestě dobrý pozor. Zatímco v České republice bdí na silniční provoz 748 kamer, tedy zhruba jedna silniční kamera na každých 100 km našich silnic, v takové Itálii to jsou při stejné distanci více, jak dvě kamery. Itálie dokonce v celkovém počtu kamer rozesetých podél silnic vede evropským statistikám, když zde provoz monitoruje celkem 10 837 kamer. Vyplývá to z údajů projektu Evropa v datech, který zároveň odhalil, že Evropa je v této aktivitě daleko vepředu před zbytkem světa. Dominuje počtem 48 501 silničních kamer, což je více, než součet kamer všech ostatních světadílů. Druhá je Jižní Amerika se 17 968 kamerami, Asie hlásí 8 241 kamer a Severní Amerika 7 238 kamer.

Pozor na cestě k moři
Mezi první desítku v počtu kamer na délku silniční sítě patří v Evropě vedle České republiky i mezi Čechy oblíbené Bulharsko (1,52 kamery na 100 km) nebo Chorvatsko (0,82). Téměř jednu kameru (0,97) na každých 100 kilometrů silnice má také Rakousko, přes které Češi cestují k moři nebo v něm tráví dovolenou. V celkovém počtu kamer mezi sousedními či dovolenkovými zeměmi bodují Německo (4 610), Francie (3 471) či Španělsko (1 946). Samotné Česko se s celkovým počtem 748 kamer umístilo na 13. místě v Evropě. V přepočtu na délku silniční sítě patří České republice s 0,5 kamery na 100 kilometrů 15. příčka.
Do první evropské desítky s nejhustší sítí kamerových systémů patří ještě Arménie, Spojené království, Belgie, Švýcarsko a Lucembursko. Suverénně ale vítězí Andorra ležící mezi Francií a Španělskem, kde na 100 kilometrů silnic připadá celých 10 kamer. V celosvětovém srovnání se malé knížectví v přepočtu kamer na délku silniční sítě zařadilo na třetí místo za Spojené arabské emiráty (60 kamer na 100 km) a Hongkong (15). Nejvíce kamer monitorujících rychlost a jízdu na červenou má ovšem Brazílie (16 640).

Žebříček států a kontinentů podle absolutního počtu kamer

Zdroj: Projekt Evropa v datech

Žebříček kontinentů – kamery v přepočtu na 100 km silnic

Zdroj: Projekt Evropa v datech

SOUVISEJÍCÍ:

Čeho se nejvíc bojíme za volantem? Ostatních řidičů!
Zajímavý průzkum: Zákazníci věnují výběru nového vozu dva měsíce a požádají o radu 8 lidí
Nepozornost může za nejvíc nehod, havárie firemního řidiče poškozuje i mediální obraz jeho zaměstnavatele