Pneumatiky dostanou nové povinné štítky. Informují o dojezdu a oděru

Evropská unie chystá změny v podobě energetických štítků, které poskytují základní informace o nových pneumatikách. Přibudou dva nové parametry, mimo jiné o dojezdu.

Od lsitopadu 2012 jsou na nových pneumatikách umístěny energetické štítky, podobné těm na ledničkách a dalších spotřebičích. Z nařízení Evropské unie informují kupující o třech základních parametrech: spotřeba paliva – úspora energie (kategorie úspornosti A-G z pohledu valivého odporu), přilnavost za mokra a vnější hluk.

Ke stávajícím parametrům přibudou od příštího roku dva další. Nové nařízení, které prošlo evropskou komisí a evropským parlamentem, má zajistit, že štítky budou lépe vidět a budou informovat o přilnavosti na sněhu a ledu a o jejich životnosti.

Stávající informace o přilnavosti za mokra rozděluje pneumatiky do tříd od A (nejlepší) po G (nejhorší). Rozdíl mezi nimi je až 30% délky brzdné dráhy. Tato informace se ale nedala použít pro zimní pneumatiky, což by mělo nové nařízení napravit. Druhá nová informace o oděru pneumatik v podobě kilometrového dojezdu by zase měla spotřebitele informovat o životnosti pneumatiky. Nové nařízení se bude uplatňovat od 1. května 2021.

elektrické dodávky
Čtete také

Dodací lhůty na osobní auta se zkracují, na dodávku si počkáte

Dodací lhůty jsou stále problém. „Čekal jsem rok a pak mi dokonce úplně zrušili objednávku,“ stěžuje si řada lidí na internetu,…

Nebyla by to ale Evropská unie, aby tuto změnu nepodala v ekologickém provedení. Zpravodajka příslušného nařízení Henna Virkkunen k tomu uvedla: „Nové označení pneumatik bude mít nejen přínos pro klima, ale v budoucnosti bude mít i širší přínos pro životní prostředí. Uvolňování částic z pneumatik představuje většinu mikroplastů vypouštěných do životního prostředí. Nová pravidla řeší tuto naléhavou otázku zahrnutím parametrů najetých kilometrů a oděru.“ Kromě snížení objemu uvolňovaných mikroplastů si EU od nového označení slibuje i snížení emisí CO2 o 10 milionů tun ročně, protože se uživatelé rozhodnou pro ekologičtější pneumatiky.

Štítky jsou zatím povinné pro pneumatiky na osobní a lehká užitková vozidla, uvažuje se o jejich zavedení i pro těžké náklaďáky.

Martin Šidlák, Idnes.cz; foto: ProMotor/Volz