Značka Alpine známá z filmu Jáchyme, hoď ho do stroje, vstupuje na český trh

Alpine, A110, auto, modré

Nestává se moc často, že by na tuzemský trh vstoupila nová značka, Česko ale letos zažívá už druhou premiéru tohoto druhu. Po britsko-čínské MG je druhou letošní novou značkou francouzská Alpine. Má první a na dlouho asi poslední showroom v Průhonicích a její model A110 se dá koupit od 1 490 000 Kč.

Jean Rédélé, ve 24 nejmladší automobilový dealer ve Francii, se v 50. letech minulého století účastnil řady rally s vozem Renault 4 CV. Na jeho základě vytvořil vlastní sportovní vůz a 25. června 1955 založil novou značku Alpine. Ta se dokonce proslavila i v Česku. Vladimír Hubáček vyhrál s modelem Alpine stal 8x mistrem republiky na okruzích i v rallye. A i nemotoristická veřejnost viděla několik vozů Alpine v slavném filmu Jáchyme, hoď ho do stroje, kde v závodě kolem Konopiště honí auto s Luďkem Sobotou za volantem.

Nyní Renault, pod něhož Alpine patří, startuje novou etapu rozvoje. I v dnešní době, která sportovním autům moc nepřeje, se mu to prodejně daří. Model A110 měl premiéru v roce 2017 a prodeje stále rostou. Loni se meziročně zvedli o 74%, když si vůz odvezlo domů 2659 zákazníků. Na konci roku bylo v provozu 100 dealerství, ke konci června letošního roku by jich mělo být už 139, z toho 22 mimo Evropu. Jedním z nejnovějších je první centrum Alpine v České republice, které bude provozovat jeden z největších prodejců vozů Renault a Dacia, společnost Pyramida Průhonice.

elektromobil, plug-in hybrid, nabíjení
Čtete také

Firemní plug-in hybrid je ekologická blamáž, tvrdí aktivisté

Firemní plug-in hybrid je ekologická blamáž. Ekologičtí aktivisté z organizace Transport & Environment Deutschland vyzvali německou vládu, aby přestala zvýhodňovat plug-in…

V České republice tak zákazníci budou moc objednat celý aktuální sortiment značky, který zahrnuje modely:

  • A110 (s cenou od 1 490 000 Kč)
  • Nová A110 GT (od 1 740 00 Kč)
  • Nová A110 S (od 1 815 000 Kč)

Sdílejí pohon v podobě čtyřválcového turbomotoru o objemu 1,8 l, který je spojen se sedmistupňovou automatickou převodovkou Getrag s dvojitou mokrou spojkou.

Alpine A110 je vstupní branou do „alpského“ světa. Kombinace „alpského“ podvozku a motoru o výkonu 252 koní poskytuje potěšení z jízdy připomínající Berlinette.

Nová Alpine A110 GT je sportovní kupé řady Grand Touring. Motor o výkonu 300 koní ve spojení s podvozkem „Alpine“ představuje ideální spojení výkonu a komfortu. Díky své všestrannosti a vzácné eleganci je A110 GT sportovním vozem pro každodenní cesty i pro cestování na dlouhé vzdálenosti.

Nová Alpine A110 S je na vrcholu nabídky a zaměřuje se na výkon. „Sportovní“ podvozek plně využívá potenciál motoru o výkonu 300 koní. V srdci má sportovní charakter, na přání dostává semi-slick pneumatiky a specifickou aerodynamickou sadu vhodnou pro uspokojení řidičů, kteří hledají ostřejší pilotáž zejména na okruhu. A110 S je koncentrátem emocí.

Do roku 2026 chce značka přejít od jednoho modelu se spalovacím motorem ke třem 100% elektrickým modelům. Mělo by jít o:

  • 100% elektrický sportovní kompaktní vůz (segment B) založený na platformě Alliance CMF-B EV,
  • 100% elektrický crossover GT (segment C) založený na platformě CMF-EV Alliance,
  • 100% elektrický nástupce modelu A110 vyvinutá ve spolupráci s Lotusem.