Divoký koncept Manifesto ukazuje budoucnost značky Dacia

Dacia, Manifesto, koncept

Nemá dveře ani skla v oknech, místo centrální obrazovky si dáte svůj mobil, naopak střešním světlem si posvítíte v nočním lese. Dacia oznámila největší změny ve své historii. Ale nebojte. Koncept Dacia Manifesto sice ukazuje budoucnost značky, ta ale základní hodnoty svého dnešního úspěchu neopouští.

Nové logo na přední masce všech modelů, nová podoba prodejních míst a nové cíle. Dacia, která dokázala najít a zaplnit obří díru na trhu, se rozhodla pro změnu. Budoucnost značky Dacia ukázala na konceptu Manifesto.

Dacia prodala za osmnáct let 7,5 milionu vozů a je nyní třetí největší značkou v Evropě v prodeji privátním osobám. Přitom začínala v podstatě z ničeho. Vsadila ale na recept, který žádnou další značku nenapadl nebo ho neuměla realizovat tak dobře. Zacílila na zákazníky, kteří mají omezený rozpočet, takže nepotřebují nejmodernější elektronická udělátka, která odvedou polovinu práce za volantem za ně. Místo toho ocení robustnost, jednoduchost a účelnost. Zjednodušeně řešeno, dacie nemají seznam elektronických asistentů čítající stranu A4, ale suverénně projedou polní cestu a jejich interiér se dá umýt mokrým hadrem.

Jak se ale vyrovnat s budoucností autoprůmyslu, která se tváří, že v ní půjde téměř výhradně o elektromobilitu a ekologii? Dacia svou novou cestu představila v Paříži novinářům na akci s názvem Manifesto. Nejviditelnějším symbolem má být nové logo. To samotné překvapením není. Dacia ho ukázala už při premiéře svého modelu Jogger. Na přední masku ho postupně dostanou všechny modely. Tvoří ho stylizované spojení písmen D a C, přičemž díky zvolenému fontu písma je D vlastně stranově obrácené C. Výsledek je zároveň inspirován mechanikou. Písmena D a C totiž dohromady symbolizují článek řetězu.

Potahy sedadel jako spací pytle

Jakkoli je koncept Manifesto na pohled hodně divoký vůz, ve skutečnosti jen v atraktivní podobě demonstruje, že si Dacia chce zakládat na robustnosti, spolehlivosti a jednoduchosti. Manifesto má pohon všech čtyř kol, světlou výšku, velká kola a karoserii do terénu. Je i vodotěsné, takže vnitřní prostor kabiny lze čistit vodní tryskou. Snímatelné potahy sedadel lze během několika sekund proměnit ve spací pytle. Na střešní nosič lze uložit nejrůznější předměty, protože střešní lišty se dají přesunovat a tím vytváří mnoho možností pro uložení nákladu. Speciální odnímatelná baterie zajišťuje napájení prostřednictvím domácí zásuvky.

Dacie bude i v dalších letech stavět stále na tom, co dosud. Tak například se sice nevyhýbá ani používání slova ECO, ale v jejím podání to znamená nejen „ekologická“, ale i „ekonomická“. Do první kategorie spadá třeba recyklace plastů. Dnes je třeba v Dusteru 12% recyklovaných plastů, v budoucnu to má být až 20%. Do druhé kategorie patří například pohon na LPG. Toho se Dacia nehodlá jen tak vzdát. Dnes ovládá přes 60% evropského trhu s tímto pohonem a zhruba každý třetí její prodaný vůz pohání právě zkapalněný plyn.

Jedním z jejích hesel je „Nezbytné a zároveň cool“. To demonstruje výše zmíněný příklad s výbavou. „Proč vybavovat vůz dvěma nebo třemi obrazovkami, když lze do vozu důmyslně integrovat chytrý telefon majitele,“ ptá se Dacia. Designový koncept Manifesto tak má v palubní desce držák na chytrý telefon. Nebude se tak řešit, jestli se telefon s autem propojit drátem nebo bezdrátově.

auto, koncept, Dacia, Manifesto
auto, stříbrné, škoda, octavia
Čtete také

Škoda Octavia IV slaví 3 roky. Jako ojetina je dostupnější

Škoda Octavia čtvrté generace je na trhu už tři roky. Jako ojetý vůz se na trhu stává dostupnější než dřív….

Řešení jako u konceptu Škoda Joyster

Automobiloví znalci si vzpomenou, že podobný prvek se objevil v konceptu Škoda Joyster, který se představil na autosalonu v Paříži v roce 2006. Uprostřed palubní desky byla na místě audiosoustavy schránka pro zasunutí tenkého notebooku. Počítač měl sloužit řidiči i mimo vozidlo jako záznamové médium pro video, hudbu nebo jako digitální diář. Návrh počítal s tím, že po zasunutí do palubní desky by se přes počítač ovládala i řada funkcí v autě, jako třeba audiosoustava nebo ambientní osvětlení.

Podobný prvek v daciích s největší pravděpodobností uvidíme, byť určitě ne jako standardní výbavu. Auta z Rumunska určitě půjde ovládat i bez telefonu. Ale náznak je vidět už dnes. V modelu Jogger je  vedle centrální obrazovky umístěn držák na telefon a USB vstup. Budoucí Dacie by mohly nabídnout třeba i další funkci z Manifesta – aplikace pro chytré telefony nabídne funkci, která sama navrhne, kdy a kde si udělat přestávku.

Robustnost pro outdoor

Cennou devizou dnešních dacií je robustnost. Netýká se jen SUV Duster, i ostatní modely jsou auty do nepohody. Dacia na tom chce stavět a do budoucna nabídnout širší záběr pro outdoorové aktivity. V blízké budoucnosti se i v České republice dostane do prodeje třeba speciální vestavba do modelu Jogger, která umožní jednoduché spaní v autě. Základem je speciální box v kufru, který slouží jako úložný prostor o velikosti zhruba 200 litrů. Ten se dá snadno během dvou minut rozložit na postel i s matrací (samozřejmě po sklopení druhé řady sedadel a odsunu předních sedadel).

Změnu by měli zákazníci poznat i v prodejnách. První tři česká dealerství už prošla změnou vnější podoby, během příštího roku by se postupně měly změnit i ty ostatní. Dominantou bude zelená barva. Modulární interiér by měl být taky částečně vyroben z recyklovaných materiálů, například z pneumatik. Počítá se i masivním rozšířením prodeje přes internet a používání virtuální reality.

Zajímavější ale budou nové modely. Do roku 2024 se dají čekat nejméně dva. Nejprve nová generace Dacie Duster, poté pak větší až 7místné SUV Bigster. Rozšíří se i nabídka pohonných jednotek, a to o mild-hybridy, full hybridy a zřejmě i plug-in hybridy.

Martin Šidlák