SRNA index a střet se zvěří: Kde hrozí největší riziko?

srna

Kde hrozí největší riziko střetu se zvěří? Na to odpovídá tzv. SRNA index, který pravidelně připravuje Generali Česká pojišťovna spolu s Centrem dopravního výzkumu. Od letošního dubna do září došlo na domácích silnicích podle policejních dat k 7310 srážkám se zvěří. Nehody za sebou zanechaly škody přes 438 milionů korun.

Střet se zvěří sleduje SRNA indexu a jeho aktuální vydání za odobí duben-září 2022 odhalilo jasný trend: zatímco meziročně počet sražené zvěře v Česku nerostl (7310 proti 7329), zvýšila se škoda, kterou tyto nehody generují. „Zatímco loni za shodné období srážky se zvěří způsobily škody za 395 milionů, letos je to už 438 milionů korun,“ upozorňuje Patrik Nauš, senior manažer likvidace pojistných událostí z Generali České pojišťovny.

Podle jeho slov průměrná škoda vyplacená z autopojištění za letošní rok překročila 46 000 Kč. Jen největší domácí pojišťovna řešila za devět měsíců letošního roku přes 6 tisíc pojistných událostí, za něž vyplatila motoristlům více než 280 milionů korun. „Náklady na pojistné události rostou společně s tím, jak se zvyšují ceny materiálů, náhradních dílů ale také práce v servisech. Pojištění tak představuje stále důležitější a užitečnější nástroj na vyrovnání se s finančími následky po nehodě se zvířetem,“ doplňuje Patrik Nauš.

SRNČÍ ZVĚŘ DOMINOVALA

Až z 80 % se na karambolech aut se zvěří za poslední pololetí podílela srnčí zvěř, která byla v letních měsících v říji. Meziročně více srážek hlásily Ústecký (899 vs. 924), Královéhradecký (588 vs. 624), Středočeský (1557 vs. 1622) a Moravskoslezský kraj (778 vs. 815). V případě ostatních krajů se čísla pohybují do značné míry na velmi podobných hodnotách.

Aktuální data SRNA index přitom jasně ukazují, že jsou to právě motorkáři, kteří patří mezi nejohroženější skupinu motoristů, kterým zkříží cestu zvěř. Zatímco škody na motorce bývají v řádech desítek tisíc, ty na zdraví se mnohdy vyšplají do stovek tisíc i několika milionů korun. Počet lehkých zraněních po střetu se zvěří se za celé Česko vyšplhal na 86 případů.

Nejvíc střetů se zvěří ve Středočeském kraji

Nejvíce střetů se zvěří se za poslední půlrok odehrálo ve Středočeském kraji, kde jich bylo celkem 1622. V tomto kraji se také nachází jeden ze tří nejhorších úseků pro střet se zvěří v Česku vůbec. Jde o úsek silnice č. 608 mezi Zdiby a Prahou-Novými Chabry, kde se na pouhých 94 metrech odehrálo 7 nehod. Jde o místo přesně na pomezí dvou krajů. Odhad hmotné škody dosáhl 348 tisíc.

Co do četnosti srážek se zvěří figuruje na druhém místě Vysočina, kde se událo 1027 nehod. Nejkritičtější místo na Vysočině představuje část silnice 360 na půl cesty mezi Pocoucovem a Trnavou. Na úseku o délce 188 m došlo k 10 nehodám se zvěří. Odhad vzniklé škody určila Policie ČR na 525 tisíc Kč.

Třetím krajem, kde zvěř nejčastěji ukončila život po kontaktu s vozidlem, byl Ústecký. Za sledované období tam bylo registrováno 924 nehod. Vůbec nejhorším místem na Ústecku je frekvetovaná silnice I/13 mezi Jirkovem a Komořany. Pod koly tu v dlouhodobě sledovaném odbobí skončilo 11 zvířat, a to na 178metrové pasáži hned za mimoúrovňovou křižovatkou směrem z Jirkova. Škoda dle odhadů policie činila 330 tisíc korun.

střet se zvěří, infografika

Zdroj: Generali Česká pojišťovna, ilustrační foto: Pixabay