Co chystá Renault a Dacia v roce 2023? Dočkáme se Dusteru?

Dacia

Skupina Renault si i přes obecné komplikace na automobilovém trhu nevede v Česku vůbec špatně. Tahounem je hlavně značka Dacia. Ředitel Zdeněk Grunt představil novinářům nejen obchodní výsledky za minulý rok, ale odhalil i plány pro ten letošní a následující rok. Dočkáme se tak nové generace Dusteru už v roce 2023? A kdy přijde Bigster?

Dacia prodala v Česku od roku 2004 už celkem 137 tisíc vozů. Loni jich bylo 9203, což znamenalo 4,4% podíl na trhu. Pouze mezi privátními zákazníky pak tento podíl činil dokonce 11,4%.

Dacia 2023: Přijde Duster?

Letos chce především dokončit změnu všech dealerství do nové vizuální podoby a bude prodávat stávající paletu modelů také s novou identitou. Jakkoli se letos představí nová generace modelu Duster, do České republiky dorazí až na začátku roku 2024. Ve stejném roce bude uveden na trh model Jogger hybrid. Větší SUV Bigster má bude mít premiéru v roce 2025.

V roce 2023 ale Dacia začne prodávat výbavový stupeň Extreme a také spací kempingovou vestavbu do modelu Jogger.

Renault 2023 a 2024: Velké plány

Značce Renault už se tolik nedařilo, prodala v Česku o 18% méně než v roce 2021, konkrétně 6673 osobních vozů. Dařilo se jí ale mezi užitkovými vozy, kde se stala číslem 1 na českém trhu.

Plány Renaultu jsou bohatší než u Dacia, ale trochu méně konkrétní. V březnu dorazí k zákazníkům první kusy loni představeného modelu Austral, který na konci roku dostane i zcela nový hybridní pohon. Před prázdninami se představí modely Kangoo a Trafic E-Tech Ve druhé polovině roku se dočkáme nové generace modelu Espace a výrazně modernizovaného Clia.

V roce 2024 jsou bez bližších podrobností v plánu elektrické modely Renault 4 a 5,  Arkanu doplní větší vůz s karosérií SUV-kupé a ještě jeden velký rodinný vůz.

Martin Šidlák