Nová Dacia Spring: Nejlevnější elektromobil na trhu. Stojí 419 900 Kč

Dacia Spring, nejlevnější elektromobil

Nejlevnější elektromobil na českém trhu je aktuálně Dacia Spring. Zaváděcí cena nového modelu je od 419 900 Kč.

Model Dacia Spring byl uveden na trh v roce 2021 a od svého uvedení na evropský trh se ho prodalo již více než 140 000 kusů. Rok 2023 byl rekordní, celosvětově se prodalo 61 803 kusů, což představuje nárůst o 26,4 % oproti roku 2022. Jedná se o třetí nejoblíbenější elektromobil prodávaný soukromým zákazníkům v Evropě.

Teď byla představena jeho modernizovaná verze. Spring je možné objednat počínaje 17. dubnem, první vozy přijedou zákazníkům v září. Nový Spring využívá nový designový jazyk značky Dacia, který se objevil na nejnovější generaci modelu Duster. Přepracovány byly všechny prvky zevnitř i zvenku, kde je střecha jedinou částí karoserie zachovanou z předchozího modelu.

Dacia Jogger: Nejlevnější elektromobil se dvěma pohony

Nový systém Media Control, který je součástí standardní výbavy výbavových stupňů Essential a Expression, je multimediální systém, který lze ovládat z volantu, přičemž informace o médiích a telefonních hovorech se zobrazují na digitálním přístrojovém štítu. Je také vybaven dvěma reproduktory, připojením Bluetooth a portem USB.

Systém Media Nav Live, který je standardně k dispozici pro výbavu Extreme a na přání pro výbavu Expression, je vybaven velkým centrálním 10palcovým dotykovým displejem, který obsahuje připojený navigační systém s 8letou navigací, dopravními podmínkami v reálném čase a aktuálními mapami Evropy. Nabízí také bezdrátové ovládání Apple CarPlayTM a Android AutoTM. Systém Media Nav Live je rovněž vybaven dvěma porty USB-C.

Nový Spring přidává nové jízdní asistenty, které splňují nejnovější evropské bezpečnostní normy: automatické nouzové brzdění (městské/příměstské s detekcí vozidel, chodců, cyklistů a motocyklů), rozpoznávání dopravních značek s upozorněním na překročení rychlosti, zadní parkovací asistent, nouzové zastavení, varování při vybočení z jízdního pruhu, asistent pro udržování v jízdním pruhu, systém sledování pozornosti řidiče a nouzové volání (eCall). A aby Dacia svým zákazníkům usnadnila život, přidala také praktické tlačítko „My Safety“ pro rychlý přístup k preferované konfiguraci asistenčních systémů řidiče.

Motor o výkonu 65 k / 48 kW nabízí zrychlení na 100 km/h pod 14 sekund. Spring může být vybavený i motorem o výkonu 45 k, který je k dispozici ve výbavových stupních Essential a Expression (z 0 na 100 km/h za méně než 20 s).

S pohotovostní hmotností 984 kg v nejvyšší výbavě Extreme je nový Spring jediným 100% elektromobilem v Evropě, který váží méně než jednu tunu. Ve srovnání s předchozí verzí se hmotnost vozu zvýšila o pouhých 6 kg (tj. o 0,6 %), a to navzdory řadě nových systémů ADAS zavedených předpisy, jakož i vylepšení povrchové úpravy a standardní výbavy.

Zdroj: Dacia