Trik, jak zdvojnásobit životnost pneumatik, používá jen málo řidičů

auto, sníh, pneumatiky

Studie uskutečněná na zadání společnosti Nokian Tyres ukazuje, že počet opotřebených pneumatik na silnicích je znepokojivě vysoký. Řidiči obvykle kupují nové pneumatiky až tehdy, když má dezén výrazně sníženou hloubku a bezpečnostní vlastnosti pneumatiky se znatelně zhoršují. Přitom existuje jednoduchý trik, jak prodloužit životnost pneumatik, ale používá ho jen málo řidičů.

Pro řidiče nakupující nové pneumatiky je jejich nejdůležitější vlastností bezpečnost. Dalšími důležitými vlastnostmi jsou odolnost, nízká spotřeba paliva, nízká hlučnost a nízká cena. Tyto údaje vyplynuly z průzkumu zadaného společností Nokian Tyres (YouGov, březen 2021). Studie byla uskutečněna v Německu, severní Itálii, Rusku, Švédsku a Finsku. V každé zemi odpovídalo 1000 řidičů osobních vozidel, kteří nakupují pneumatiky.

Studie prokázala, že více než jeden řidič ze čtyř si koupí nové zimní pneumatiky až poté, co jejich hloubka dosáhne zákonem stanoveného limitu. Kromě toho téměř čtvrtina respondentů uvedla, že nové pneumatiky nakupuje až tehdy, když zjistí, že se snížily bezpečnostní vlastnosti pneumatik. Tato čísla nezahrnují řidiče, kteří používají celoroční pneumatiky.

Kupující by měli zvážit celkovou životnost pneumatiky: cena se vždy částečně odvíjí od materiálů použitých při výrobě. Prémiové pneumatiky mají lepší, odolnější směs pryže a kovové prvky než jejich levnější alternativy. Například pneumatiky Nokian Tyres pro SUV vozy a užitková vozidla obsahují aramidové vlákno, které zpevňuje bočnice. Jedná se o velice pevné vlákno, které se používá například u neprůstřelných vest.

dálková světla, auta
Čtete také

Dálková světla pomáhají, ale někdy i zhoršují viditelnost

Nesprávně použitá dálková světla nebo zbytečně zapnuté mlhovky. Kolikrát jste se s tím už na silnici setkali? Hodí se proto připomenout…

„Řidiči mohou prodloužit bezpečnou životnost svých pneumatik tím, že vymění jejich pozici z přední nápravy na zadní a naopak. Díky tomu se pneumatiky opotřebují rovnoměrně. Změna pozice pneumatik bohužel není vůbec běžnou záležitostí, přestože může dokonce až zdvojnásobit kilometrový výkon, který můžete získat ze své sady pneumatik,“ vysvětluje Matti Morri, vedoucí centra péče o zákazníky ze společnosti Nokian Tyres.

Životnost pneumatiky může prodloužit také jejich správné skladování. Nejlepším místem pro skladování vašich pneumatik je chladné a suché místo chráněné před slunečním zářením. To je velice důležité, protože průzkum společnosti Nokian Tyres ukazuje, že více než 75 % řidičů skladuje své pneumatiky doma. 21 % respondentů využívá službu pneu hotelu – to je běžnější ve Švédsku, Německu a Itálii a dále pak ve Finsku a Rusku.


Takto se řidiči starají o své zimní pneumatiky

57,8 % pravidelně kontroluje tlak vzduchu v pneumatikách

56,1 % sleduje hloubku běhounu

47,6 % zohledňuje stáří svých pneumatik

28 % mění pozici svých pneumatik

24,6 % odstraňuje kamínky uvízlé v drážkách

20,8% zvyšuje tlak vzduchu v pneumatikách, když se zvýší jejich zatížení

Takto se řidiči starají o své celoroční pneumatiky

58,4 % pravidelně kontroluje tlak vzduchu v pneumatikách

47,5 % sleduje hloubku běhounu

43,5 % zohledňuje stáří svých pneumatik

25,4 % mění pozici svých pneumatik

20 % odstraňuje kamínky uvízlé v drážkách

18,6 % zvyšuje tlak vzduchu v pneumatikách, když se zvýší jejich zatížení

Zdroj: Nokian Tyres