REALITA: Šest bodů a pokuta za placení telefonem na drive in

Bezkontaktní placení nabylo v době koronaviru na významu. Přibývá lidí, kteří platí bezkontaktně telefonem. Při takovém placení z auta ve fastfoodu za to ale můžou ve Velké Británii dostat velkou pokutu. Jak je to v Česku?

Koupit si hamburger na drive in u McDonalds, KFC nebo Burger King a zaplatit telefonem přes služby Google Pay nebo Apple Pay může vyjít britské řidiče velmi drahou. Kromě účtu za jídlo jim hrozí pokuta až 200 liber a 6 trestných bodů. Ve správním řízení hrozí dokonce pokuta 1000 liber a zákaz řízení. Tamní policie totiž může takové chování posoudit jako přestupek – držení telefonu za jízdy.
Absurdní? Server Motoring Research upozornil, že to je reálné. Britský zákon hovoří podobně jako ten český o tom, že „je zakázáno držet telefon nebo satelitní navigaci při řízení auta nebo jízdě na motocyklu“. Řidič musí používat bluetooth, handsfree nebo vestavěnou navigaci. To platí, i když auto stojí třeba na semaforech nebo v koloně. Vzít telefon do ruky mohou Britové v autě pouze v okamžiku, kdy auto stojí, má vypnutý motor a zataženou ruční brzdu. Výjimkou jsou samozřejmě situace, kdy se volá záchranářům.

Subaru XV
Čtete také

Test Subaru XV 2.0 e-Boxer: Do zatáčky i do bláta

Test Subaru XV. Je na trhu už deset let, ale stále se mu daří. Subaru XV je nejprodávanějším modelem značky…

Speciální webová stránka Ask The Police proto britským motoristům doporučuje, aby při placení telefonem raději vystoupili z auta. „Mohly by vzniknout právní problémy a rozhodnutí by bylo na soudu,“ tvrdí autoři doporučení. Ve svém tweetu to potvrdila i policie z Manchasteru, když na přímý dotaz odpověděla zcela jasně, že pokud je motor auta zapnutý, služby placení telefonem řidič používat nesmí.
V Česku hrozí za používání telefonu za jízdy 2 trestné body a pokuta na místě do 1000 Kč, ve správním řízení do 2500 Kč. Platit řidiči v Česku na drive in můžou bez obav z postihu. „Podle zákona 361/2000 Sb. § 7, odstavec 1, písmeno c) řidič nesmí při jízdě vozidlem držet v ruce nebo jiným způsobem telefonní přístroj nebo jiné hovorové nebo záznamové zařízení. Pokud vozidlo stojí u výdejního okénka, nejedná se o jízdu a platba mobilem není v rozporu s ustanovením uvedeného paragrafu,“ potvrdil IDNES David Schön, tiskový mluvčí Policejního prezidia.

TEXT: Martin Šidlák, IDNES.CZ