Elektromobil Alfa Romeo se chystá jako konkurence pro BMW

Alfa Romeo, koncept, červené, auto

Alfa Romeo se podle ředitele Jeana-Philippa Imparata chystá ukrást část zákazníků BMW řady 5. Na rok 2027 chystá velký elektromobil. Navzdory aktuální ziskovosti sektoru velkých SUV bude mít nová vlajková loď značky tradičnější podobu karoserie.

Elektromobil Alfa Romeo? Už je na cestě. Britskému magazínu Auto Expressu řekl ředitel Jean-Philipp Imparata na otázku, zda Alfa Romeo vyvíjí větší model jako součást svého budoucího plně elektrického portfolia, odpověděl. „Máme poslání být celosvětovou prémiovou značkou, takže musím mít v hledáčku prémiový segment velkých vozů. Budeme tam kolem roku 2027.“

Na další dotaz, zda bude mít nový elektrický manažerský model podobu velkého SUV nebo tradičnějšího sedanu, Imparato pokračoval: „SUV? Sedan? A co něco mezi tím? S vědomím, že budeme elektromobil, se výzvou stává aerodynamika, a s vědomím, že DNA Alfy Romeo je sedan, a s vědomím, že charakteristickým rysem značky je sport, odpověď pravděpodobně nebude znít SUV. Chci znovuobjevit sportovnost pro 21. století.“

Velký elektromobil Alfa Romeo bude umístěn nad novou generací kompaktního manažerského modelu Giulia. Ten se, jak Imparato potvrdil Auto Expressu, vrátí v plně elektrické verzi. Ačkoli s magazínem ředitel hovořil výslovně o modelech založených na sedanu v budoucí nabídce firmy, předpokládá se, že značka pravděpodobně nabídne ekvivalentní elektrické SUV. Stejně jako to nyní dělá s benzinovými modely Giulia a Stelvio.

Šéf italské značky také uvedl, že vůz bude poskytovat „vysokou úroveň výkonu a prostornosti, aniž by to zničilo jeho aerodynamické vlastnosti“, a tedy i dojezd. Základem zatím nepojmenovaného modelu bude pravděpodobně velká platforma STLA mateřské společnosti Stellantis (plánovaná na konec roku 2023). Ta umožní použití baterií o kapacitě 101 až 118 kWh pro cílový dojezd až 600 kilometrů na jedno nabití.

Novinka značky Alfa Romeo by mohla mít společnou techniku se sériovým modelem vycházející, z konceptu Chrysler Airflow.