Toyota slaví 30 let v Česku, odhalila novinky

Toyota v letošním roce slaví 30 let na českém trh, takže při té příležitosti nejen bilancovala, ale ukázala i novinky pro nejbližší období. Přijde třeba inovovaná Corolla, nové C-HR, vrátí se Prius plug-in hybrid. Lexus chystá nejen svůj první elektromobil, ale do Česka poputuje i 7 z pouhých celke 15 vyrobených exemplářů modelu RC F Takumi Edition.

Automobily značky Toyota se do České republiky začaly oficiálně dovážet v roce 1993, kdy byla založena společnost Toyota Tsusho ČR. V prvním roce dovozu bylo prodáno celkem 111 osobních a 16 lehkých užitkových automobilů značky, v druhém roce již překročil prodej automobilů Toyota tisícovku a od roku 2006 to bylo stabilně okolo 5000 vozů ročně. Od roku 2017 prodeje rostou.

Ještě před zahájením oficiálního importu bylo v 80. letech minulého století dovezeno do tehdejšího Československa prostřednictvím podniků zahraničního obchodu Tuzex a Motokov, ale také státním podnikem Mototechna, několik desítek vozů Toyota Corolla 1.3. A to formou takzvaných přednostních dodávek na poukazy pro režimní prominenty. Prodaly se v Tuzexu.

V současné době je na českých registračních značkách evidováno více než 168 000 osobních a přes 15 000 lehkých automobilů, tedy celkem přes 183 000 vozů. Toyotě loni meziročně vzrostl prodej o 15 procent na 13 728 vozů, Lexus rostl s 881 registracemi o 60 procent na prémiovém trhu. Toyota se tak stala čtvrtou nejprodávanější značkou v Česku.

Budoucnost nejen vodíková

Toyota pozorně sleduje vývoj okolo návrhu emisní normy Euro 7. Ačkoliv považuje stávající podobu návrhu za nereálnou a z hlediska vlivu na životní prostředí kontraproduktivní, chystá se požadavky normy splnit.

Staví na stále se rozšiřující nabídce hybridů, několika elektromobilů, pohonu na vodík nebo bezemisních motorech spalujících vodík. Ukázala některé konkrétní novinky pro nejbližší období.

Z hlediska prodejů bude nejzásadnější Toyota Corolla modelový rok 2023. Tak kromě lehkých úprav exteriéru přinese digitální 12,3palcový displej v kabině, vylepšení bezpečnostní výbavy a pod kapotou hybrid páté generace.

Do nabídky se vrátí Prius plug-in hybrid s dojezdem až 110 kilometrů na elektřinu při jízdě po městě. Výkon narostl o 100 koní na 223 koní. V nabídce bude i možnost solární střechy, která nabije baterii až na 8,7 kilometru za jeden den.

Ve finální fázi vývoje je Toyota C-HR Prologue, která bude mít dva hybridní pohony, plug-in hybrid i verzi 4×4. Rezervace začne importér přijímat v půlce roku, první vozy do Česka dorazí na jeho konci.

Lexus začne nabízet svůj první elektromobil RZ s výkonem 313 koní za cenu od 1 715 000 korun. Chystá i dva další zatím tajné nové modely v segmentech, ve kterých Lexus v Evropě momentálně nepůsobí. Zajímavostí je pak limitovaná edice modelu RC F Takumi Edition. Sportovního modelu s pětilitrovým osmiválcem pod kapotou a výkonem 341 kW vznikne celkem jen 15 kusů, z toho celých 7 si rezervovala Česká republika. Prodejní cena je 3 199 000 korun.

Martin Šidlák