Volkswagen chystá úspory, skončí Arteon

Volkswagen Arteon Shooting Brake

Značka Volkswagen plánuje do roku 2026 zvýšit svůj zisk o přibližně 10 miliard eur. Chystá úspory a zvýšení efektivity. Neobjede se to bez osekání modelové řady. Skončí třeba Arteon.

Volkswagen vyhlásil úspory. V rámci programu „Accelerate Forward | Road to 6.5“ chce značka více než zdvojnásobit ziskovost na 6,5 %. V prvním čtvrtletí aktuálně oslabila na 3 % z 3,6 % v roce 2022.

Na pracovním setkání, které se konalo v centrále ve Wolfsburgu, představil generální ředitel společnosti Volkswagen Thomas Schäfer důležité milníky programu: Zefektivnění a zrychlení administrativních procesů, zvýšení efektivity vývoje a výroby, zefektivnění modelové řady a zároveň snížení počtu variant výbavy.

Volkswagen se hodlá více zaměřit na sériové modely. Jako konkrétní příklad byl uveden Volkswagen Arteon. Schäfer řekl: „Zaměříme se na malý počet klíčových modelů značky Volkswagen. To sníží složitost a přinese vyšší zisky.“ Snížení počtu variant demonstroval na dalším příkladu. Model ID.7 bude mít o 99 procent méně možností individuální konfigurace ve srovnání s Golfem 7. generace.

Volkswagen setkání
Generální ředitel Thomas Schäfer na pracovní poradě v sídle společnosti VW ve Wolfsburgu.

Volkswagen a úspory: Prohloubí se spolupráce mezi značkami

Kromě toho se ještě víc prohloubí spolupráce jednotlivých značek. Postupně dojde o omezování současného stavu, kdy si každá značka vyrábí svůj konkrétní model, který je technicky shodný s několika dalšími v koncernu. Příkladem je třeba společný vývoj a výroba modelů Volkswagen Passat a Škoda Superb, díky kterému se uspořilo 600 milionů eur.

Rovněž plánovaný elektromobil za 25 000 eur se bude pro všechny značky vyrábět ve Španělsku. Hovořilo se ale i o snižování počtu zaměstnanců. Přechod na výrobu elektromobilů jich bude vyžadovat méně. Volkswagen se zatím dušuje, že neplánuje propouštět, ale zatím nebude pouze nahrazovat ve výrobě lidi odcházející do důchodu.

Martin Šidlák