Nafta zřejmě bude opět levnější než benzín, ale má to háček

tankování, benzin, pistole

Nafta i benzin jsou stále výrazně dražší než před válkou na Ukrajině. A přestalo platit, že nafta je vždy o něco levnější než benzín, rozdíl na stojanech činil kolem dvou korun ve prospěch benzínu. Teď se ale ceny začaly přibližovat a odborníci odhadují, že nafta bude zase levnější. Ovšem má to háček – neznamená to, že nafta zlevní, ale naopak, že benzín podraží víc.

Ceny benzínu a nafty pokořily krátce po ruské invazi na Ukrajinu hranici 40 Kč/l a dále rostly k rekordním výšinám. „Výraznějším tempem zdražovala nafta, protože jde o strategickou a pro průmysl nepostradatelnou komoditu. I přes to, že loni klesla spotřební daň u nafty o korunu, je tak její průměrná cena v posledních dvou měsících o 2 až 3 koruny vyšší než u benzínu,“ popisuje Damir Duraković, generální ředitel nákupní aliance Axigon, která je autorizovaným distributorem tankovacích karet Shell.

Ceny pohonných hmot aktuálně stoupají už několikátý týden v řadě. „Oproti dosavadnímu vývoji je ale vyšší dynamika zdražování patrná u benzínu. V mezitýdenním srovnání vzrostla průměrná cena Naturalu 95 o více než 60 haléřů, cena nafty je nižší o jednotky haléřů. Cenový rozdíl mezi oběma palivy poklesl o 70 haléřů na 1,50 Kč/l,“ říká Damir Duraković a dodává, že plošné ceny paliv určené pro firemní zákazníky indikují další výraznější zdražení benzínu.

nabíječky v Krkonoších, ČEZ, zima, elektromobil
Čtete také

Na zimu otevřely nové nabíječky v Krkonoších a Jizerských horách

Nové nabíječky v Krkonoších a Jizerských horách otevírá na začátku zimy společnost ČEZ.

Takzvané plošné ceny paliv vyhlašují petrolejáři zpravidla na týdenní bázi pro firemní zákazníky. Platí univerzálně v dané síti čerpacích stanic bez ohledu na běžné totemové ceny a lokální cenové výkyvy. Zatímco standardní ceny na stojanech čerpacích stanic mají obvykle určitou setrvačnost, plošné ceny bezprostředně reflektují vývoj na trzích a většinou tak mohou být dobrým ukazatelem, kam se v nejbližší době běžné ceny na stojanech čerpaček posunou.

Již na začátku března tak v návaznosti na ruskou okupaci vzrostla například plošná cena nafty v síti Shell pro firmy sdružené v Axigonu o více než 5 Kč/l doslova ze dne na den. Tím předpověděla hned v úvodu ruské agrese následný bezprecedentní růst cen paliv. „V současnosti pozorujeme podobný trend u Naturalu 95. Zatímco plošná cena nafty pro držitele námi poskytovaných tankovacích karet se v síti Shell oproti začátku května prakticky nezměnila, litr Naturalu 95 zdražil téměř o 3 koruny. V tomto týdnu je tak benzín pro firemní zákazníky již dražší než nafta, a to o 30 haléřů na litru,“ doplňuje Damir Duraković a předpokládá, že v následujících týdnech se tento trend promítne rovněž do standardních cen paliv pro koncové zákazníky.

Martin Šidlák, podle tiskové zprávy Axigon