Mladí patří mezi nejnebezpečnější řidiče, BESIP a Ford to chtějí změnit

Nejčastější příčinou úmrtí mladých lidí v Evropě jsou dopravní nehody. V loňském roce zavinili v ČR řidiči do 25 let celkem 10 051 nehod, při nichž zemřelo 94 lidí. Ford pro čerstvé držitele řidičáků provozuje po celém světě zdokonalovací kurzy Ford Driving Skills for Life, které se letos podruhé vrací do České republiky.

 

Podle statistik BESIPu jsou nehody zaviněné mladými řidiči dvakrát závažnější oproti všem evidovaným nehodám. Z loňských 94 usmrcených osob zabili tito šoféři 82 lidí v osobním autě, 35 nehod se stalo na rovném úseku a nejvíc (14) osob zemřelo v době od sobotní 23. do nedělní 4. hodiny.
Účastníci se v kurzech Fordu v malých skupinách učí, jak rozpoznat nebezpečné situace a jak bezpečně ovládat vůz. Jde přitom nejen o řešení krizových situací, na něž autoškola mladé řidiče většinou nepřipraví, ale také třeba o to vyzkoušet si, jak nebezpečné je psát sms při jízdě nebo jak se na silnici bezpečně chovat k cyklistům. To všechno si téměř 600 frekventantů vyzkouší na vlastní kůži během tří dnů pod dohledem zkušených instruktorů.
V loňském roce proběhla akce jako dvoudenní na letišti v Brně – Tuřanech, a protože zájem byl větší než celková kapacita, prodloužilo se letos DSFL na tři dny (6. – 8. září) a tentokrát se odehraje na Polygonu S-Drive v Hradci Králové.
Účastníci kurzů DFSL si vyzkoušejí i program virtuální reality „WheelSwap“. Řidiči i cyklisté se jeho prostřednictvím mohou přesvědčit, že bezohledná jízda může ostatní účastníky provozu přinejmenším vylekat, ale také ohrozit na zdraví, nebo dokonce na životě. První studie naznačují, že po absolvování programu své chování v provozu upravila většina účastníků. Novinkou pro letošní rok bude také nácvik techniky zvané „holandský hmat“, která zajišťuje, že neotevřete dveře vozu přímo do cesty předjíždějícímu cyklistovi.
Řidiči ve věku 18 až 24 let, kteří mají zájem zlepšit své řidičské dovednosti, se mohou zaregistrovat na webu www.forddsfl.cz.