Dacia Spring startuje na 449 900 Kč, na stovce je za 19,1 sekundy

auto, elektromobil, Dacia, Spring

Dacia otevřela objednávky na svůj nový model Dacia Spring. Nejlevnější elektromobil na trhu v Česku startuje na ceně 449 900 Kč. Budou ale Češi chtít elektrické auto, které slibuje dojezd 230 kilometrů a zrychlení z nuly na sto za 19,1 sekund?

Dacia se nepochybně zapsala do novodobé automobilové historie. Duster obrátil vzhůru nohama segment SUV a levné, elektronikou nepřeplněné auto si našlo místo v mnoha nejen evropských, ale i českých domácnostech, dokonce i firmách nebo u různých policejních složek. Nové Sandero, které bylo nedávno představeno, je již několik let jedničkou v prodejích fyzickým osobám v Evropě.

Teď ale chce Dacia psát novou, elektrickou kapitolu a otevřela objednávkový systém pro nový model. Dacia Spring se s cenou od 449 900 Kč stává nejlevnějším evropským elektromobilem a chce opět přepsat historii. Otázkou ale je, nakolik tahle mise bude úspěšná. Na cenově dostupný elektromobil určitě řada lidí čeká, ale netroufáme si odhadnout, nakolik budou ochotných smířit se s několika technickými nebo spíše výkonostními omezeními, které si stlačení ceny vyžádalo.

Například hodnota zrychlení 5,8 s vypadá skvěle, než člověk zjistí, že v technických datech se tato hodnota vztahuje netypicky ke zrychlení z nula na 50 km/h. Úvodní odpich tak Dacia Sandero nebude mít špatný, ovšem tradiční hodnota zrychlení z nula na 100 km/h, která je 19,1 s, už naznačuje, že rychlík tohle auto asi nebude.

Dalším otazníkem je dojezd, který je udávaný na 230 km v režimu WLTP a až 305 km v městském provozu. To je dnes už trochu podprůměrná hodnota. Statisticky sice většina jízd proběhne denně pod 50 km, ale vůz Dacia bývá většinou tím jediným autem v rodině, a ta občas potřebuje vyjet i na delší cestu.

Dacii fandíme a uvidíme, jak bude její projekt dostupného elektromobilu úspěšný. Prozatím přidáváme pár fakt z tiskové zprávy.

Toyota bZ4X, elektromobil
Čtete také

Toyota bZ4X nabídne záruku na milion kilometrů. Každý rok ale musíte do servisu

Výjimečnou záruku na milion kilometrů nebo 10 let slibuje na baterii elektrická Toyota bZ4X. Stačí jezdit každý rok do servisu na kontrolu baterie.

Spring má vnější rozměry pětidveřového městského vozidla nižší střední třídy (3,73 m délky, 1,58 m šířky bez zpětných zrcátek a 1,51 m výšky bez nákladu, včetně střešních lišt) a nabízí čtyři opravdová sedadla pro dospělé. Světlá výška je 150 mm.

Objem zavazadlového prostoru je 270 dm3 podle VDA / 290 litrů. Z důvodu větší modularity jsou zadní sedadla sklopná. Objem se tak dostane na 620 litrů (maximální kapacita až do výšky sedadel).

100 % elektrická pohonná jednotka s výkonem 33 kW (ekvivalent 44 koní) je spojena s trakčním akumulátorem o kapacitě 27,4 kWh. Dojezd může být za všech okolností zvýšen o přibližně 9 % pouhým stisknutím tlačítka ECO na centrálním ovládacím panelu. Tento režim omezuje výkon na 23 kW (místo 33 kW) a maximální rychlost na 100 km/h.

Nová Dacia Spring bude nabízena ve 3 verzích:

•         Verze pro širokou veřejnost s možností předobjednání od 19. dubna 2021, s prvními dodávkami na podzim 2021

•         Verze Business, pro společnosti pro sdílení automobilů, půjčovny a podnikové flotily, bude v České republice k dispozici na přelomu roku.

•         100 % užitkové provedení, zvané Cargo, bez zadních sedadel, prodávané od začátku roku 2022 pro dodávky zboží v centrech velkých měst.