Češi inspirovali Slováky. Ti chystají zavést bodový systém

policie, kontrola, alkohol

V Česku se má v roce 2024 změnit bodový systém. Inspiraci v něm našli na Slovensku, kde se ho v brzké době chystají zavést také.

V České republice platí bodový systém už 17 let a během té doby prošel několika úpravami. Ta největší se chystá letos s platností od roku 2024. Souvisí se změnou silničního zákona. Měla by přinést přísnější postihy za ty nejzávažnější přestupky, naopak zmírnění u některých méně závažných. Zákon zároveň počítá se zavedením řidičáku na zkoušku nebo možnost řízení od 17 let pod dohledem mentora.

Základem změn v bodovém systému je jeho zjednodušení, které ale mnozí vnímají kontroverzně. Zužuje sazby jen na tři – za 2, 4 a 6 bodů. Mizí tedy horní maximální hranice 7 bodů za přestupek. V praxi je ale postih přísnější, protože se zvedá jak horní hranice pokuty, tak zákazu řízení po dosažení hranice 12 bodů.

Český bodový systém ale inspiroval sousedy na Slovensku. Z několika zdrojů z policie už zaznělo, že se o podobném řešení uvažuje. Důvodem je snaha o více motivovat řidiče k dodržování pravidel a pozitivní vliv bodového systému na snížení nehodovosti v ČR.

Neznamená to ale, že by na Slovensku dosud panovala „beztrestnost“. Pokuty jsou tam poměrně velmi přísné. Například průměrná sankce při přestupcích pod vlivem alkoholu do jednoho promile bez škody se pohybuje od 350 do 600 eur a je spojená se zákazem řízení na 15 měsíců. Nad jedno promile pak 20-30 měsíců. A pokud řidič spáchá s alkoholem přestupek třikrát, přichází o řidičský průkaz úplně. Třeba v roce 2020 byl doživotní zákaz řízení motorového vozidla uložen v 97 případech.

Martin Šidlák, ilustrační foto Policie ČR