Ceny CNG se vrátily do normálu, ale auta se už neprodávají

Ceny všech pohonných hmot vystřelily po začátku války na Ukrajině směrem vzhůru. Nejdramatičtěji to postihlo stlačený zemní plyn (CNG). Zatímco u benzínu a nafty ceny klesly už před časem, u CNG se tak stalo až nyní. Prodeje aut s tímto typem pohonu ale dramaticky klesly.

Nejdražší byl zemní plyn pro automobily loni na podzim, kdy se prodával průměrně bezmála za 75 Kč/kg. Na několika plničkách se cena vyšplhala dokonce na 139,90 Kč/kg. Dnes jen jediná plnicí stanice v Česku ještě prodává kilogram CNG za 99 Kč, tedy za 71 Kč/m3. Celkově však již cenové šílenství odeznělo. Nejnižší cena na trhu je pod 20 Kč/m3.

„Přepočteme-li loňská maxima na cenu za metr krychlový, což je ekvivalent jednoho litru benzínu, je to totéž, jako by benzín stál téměř 100 Kč, resp. více než 53 Kč v případě průměrné ceny. Aktuálně se ceny na plničkách pohybují v průměru přes 32 Kč/kg, což odpovídá asi 23 Kč/m3. Jsou tak méně než poloviční oproti loňským extrémům a vracejí se k normálním hodnotám,“ uvedl Damir Duraković, generální ředitel nákupní aliance Axigon.

Přibývá plnicích stanic, aut ale ne

A dodává, že cenová výhoda CNG ve srovnání s benzínem je nyní ještě výraznější než 2 roky nazpět, než začaly cenové turbulence zemního plynu. Zatímco litr benzínu byl kupříkladu na konci března 2021 průměrně asi o 11 korun dražší než srovnatelné množství CNG, nyní je cenový rozdíl 14 korun. Mírně přibývá i plnících stanic, kterých v Česku celkem více než 230, od začátku roku byly zprovozněny čtyři nové. Za první pololetí letošního roku Axigon předběžně odhaduje meziroční růst odběrů CNG svých klientů o 24,1 %.

Ovšem prodeje tohoto typu pohonu v Česku výrazně klesá. Za prvních šest měsíců letošního roku bylo v Česku podle Svazu dovozců automobilů nově registrováno jen 288 aut na CNG, z toho drtivá většina (240) značky Škoda. Většina automobilek už tyto vozy přestává nebo přestala prodávat. Přitom třeba v roce 2017 se jich prodalo celkem 2890.

Martin Šidlák, psáno pro Autosalon.tv